Dan bošnjačke nacionalne zastave

U Novom Pazaru danas će biti svečano obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, jedan od najvećih blagdana sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, koji je ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Dan bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku je neradni dan, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuti su i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Čestitke povodom blagda Bošnjacima su uputili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, ministar u Vladi u predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, muftija sandžački Hasib ef. Suljović, glavni muftija IZ u Srbiji Muamer  Zukorlić i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ).

“Dragi Bošnjaci, prije dvadesetdvije godine, 11. maja 1991. osnovano je Bošnjačko nacionalno vijeće koje obilježava veoma važan period u historijskom razvoju Bošnjaka i potpunom formiranju njihove nacionalne zajednice. U protekle 22. godine uspješnog rada i djelovanja, poboljšali smo nacionalni status Bošnjaka i postali prepoznatljivi u svijetu po svojoj kulturi, jeziku, nacionalnim praznicima i zastavi koju ponosno ističemo.

Nastavićemo tako i ubuduće, zalažući se za prava Bošnjaka svuda i uvijek”, kaže se u čestitki ministra Ugljanina.

“Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zadovoljstvo zbog postignutih sveukupnih rezultata i uspjeha na polju zajedništva i svebošnjačkog nacionalnog konsenzusa.

Ovim povodom Bošnjačko nacionlno vijeće pozive sve pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku i Srbiji na aktivnu borbu i učešće u procesu ostvarivanja svih Ustavom i Zakonima garantovanih prava”, kaže se između ostalog u čestitiki predsjednika BNV Esada Džudževića.

Dan bošnjačke nacionalne zastave biće obilježen tradicionalnim prijemom u Glavnom uredu i podizanjem zastave na jarbol ispred Glavnog urede Vijeća u Novom Pazaru, nakon čega će biti organizovan defile učesnika i održana Osma smotra bošnjačkih narodnih igara SBONI 20013. u Koncertnoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.