Dani Evrope na Kosovu

U Prištini je počelo obilježavanje Dana Evrope koje će trajati do nedjelje 12.maja. Dan Evrope poklapa se sa početkom kampanje EULEKS-a pod sloganom „Hoćemo pravdu“.

Uličnim manifestacijama, podjelom brošura, uz klovnove i žonglere otpočeli su dani Evrope u Prištini. Za razliku od prethodnih godina kada je svaka država EU imala svoj štand, ove godine je tokom nedjelje EU u Prištini, na trgu „Majke Tereze“ postavljen samo štand Evropske unije koji je najpre obišao šef EULEKS-a Bernd Borhart. Komentarišići poslijedice sporazuma Beograda i Prištine na misiju kojom rukovodi, Borhart je rekao:

„Nasa buduća uloga biće definisana onda kada se dogovore detalji implementacije sporazuma. Ja uvijek kažem da se pripremamo za lov na pokretnu metu. Čekamo na rezultate koji će doći sa političkog nivoa i onda ćemo podržati primjenu sporazuma“.

Predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar kaže da je urađeno dosta na postizanju evropskih standarda na Kosovu, ali i da korupcija i uspostavljanje vladavine prava ostaju i dalje najveći izazovi za Kosovo. Mjeseci koji su pred nama biće važni i za EU i za Kosovo, poručio je Žbogar.

„Pred nama je značajna odluka u junu jer će početak pregovora o stabilizaciji u pridrživanju biti jako veliki korak za Kosovo. Kroz te pregovore zajedno ćemo promjeniti Kosovo na način koji svi želimo“, kazao je Žbogar.

Građani Prištine su, bez obzira na pozitivne pomake o kojima političari često govore, nezadovoljni svojim socijalnim položajem i stanjem u društvu. Saglasni su, međutim, da je Evropska unija šansa za sve.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

9-og  maja obilježava se i Dan pobjede nad fašizmom jer je tog dana 1945. godine Njemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.