Turska je doprinijela sporazumu Beograd-Priština

Srebrenica je duhovni teret za cijelo čovječanstvo; Kroz ekonomiju ćemo graditi mir na Balkanu. Naredna trilaterala će doprinijeti razvoju mira i stabilnosti među državama regije, rekao je Davutoglu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu objasnio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) kako je tokom jučerašnjeg sastanaka sa ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Srbije Zlatkom Lagumdžijom i Ivanom Mrkićem odlučeno da će centralna tema trilateralnog sastanka 14. i 15. maja u Ankari biti jačanje ekonomske saradnje između ovih triju zemalja.

Podsjetivši da je BiH prijateljska i bratska zemlja Turske, Davutoglu je za agenciju Anadolija rekao da je povod njegove posjete trilateralni sastanak Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i završavanje priprema za sastanak taj sastanak .

„Zaista sam zadovoljan sastancima koje smo održali. Na primjer, napravili smo opći akcioni plan za naredne godine. Odlučili smo da će se ministri vanjskih poslova ovih triju država sastati najmanje dva puta godišnje, a predsjednici jednom godišnje. Na svakom trilateralnom sastanku imat ćemo fokusnu temu“, objasnio je šef turske diplomatije u intervjuu za agenciju Anadolija.

Tema ovog trilateralnog sastanka bit će saradnja između Turske, Srbije i BiH.

‘Kada smo prije tri godine oformili mehanizam trilateralnih sastanaka, to je bilo više radi razbijanja predrasuda i pronalaska rješenja za brojne krize. Ti sastanci su u kratkom vremenskom roku doprinijeli rješenju mnogih problema između BiH i Srbije. Sada planiramo proširiti polja saradnje ovih zemalja. Prije trilateralnog sastanka u Ankari sastat će se ministri ekonomije triju država, a održat će se i Business forum. Tako da ćemo izgraditi mir u regionu kroz ekonomsku saradnju’, naglasio je ministar Davutoglu.

On je, također, najavio učešće i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na trilateralnom sastanku na nivou šefova država Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine 14. i 15. maja u Ankari.

Podsjetivši da Komšić nije prisustvovao nedavnoj posjeti bh. zvaničnika u Beogradu, Davutoglu je kazao da hrvatski član Predsjedništva BiH ranije napomenuo kako, također, neće prisustvovati trilaterali BiH, Srbije i Turske, a čiji će domaćin biti Turska.

„Nakon današnjeg sastanka, Komšić je kazao kako će doći u Ankaru, što nas je, zaista, sve obradovalo. Tako da sada pred nama nema nikakvih prepreka. Svi članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će trilaterali u Turskoj, zajedno sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem“, pojasnio je Davutoglu.

Nadalje, Davutoglu je istakao da je ranija odluka Komšića bila reakcija na neke od izjava srbijanskog predsjednika Nikolića, te da takva odluka nema veze sa Turskom.

„Na sastanku koji smo održali ranije, Komšić je još jednom istakao kako u potpunosti vjeruje Turskoj. Ta odluka nije imala veze sa Turskom, nego sa posjetom članova Predsjedništva BiH Srbiji i ta situacija je prevaziđena. Komšić je naš prijatelj i cijenjeni političar u BiH“, naglasio je Davutoglu za AA.

Ističući dalje da se radi o važnom razvoju događaja za Balkan, Davutoglu je podvukao kako su u Turskoj završene sve pripreme za trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Turske.

„Ranije trilaterale su doprinijele da se riješe određeni problemi u regionu. Naredna trilaterala će doprinijeti razvoju mira i stabilnosti među državama regije“, poručio je turski ministar vanjskih poslova.

Davutoglu je posebno zadovoljan činjenicom da se sastao sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Huseinom ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom u BiH  Valentinom Inzkom. Zadovoljan je i sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Potom šef turske diplomatije se ponovo bilateralno sastao sa Lagumdžijom i predstavnicima turske firme ‘Cengiz Insaat’ koji gradi dionicu Koridora 5C.

Na upit da li je Turska dala podršku sporazumu Beograda i Prištine u Bruxellesu, Davutoglu je kazao kako je sa Mrkićem razgovarao i o ovoj temi.

Razgovori o Kosovu

On je objasnio da su visoka predstavnica Evropske unije (EU) Catherine Ashton, te kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj i premijer Hashim Thaci obavještavali turske vlasti o pregovorima.

„Turska je u potrebnim situacijama doprinijela ovom procesu. Naravno to ćemo i nastaviti. Gospodin Mrkić nam se zahvalio zbog ovog doprinosa. Ja sam, također, rekao da ćemo mi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije učiniti svaku vrstu napora. U tom kontekstu, Turska će pokazati svaku vrstu napora za zaštitu vjerskih objekata na Kosovu, ali i za stvaranje sigurnog okruženja. Između Kosova, Srbije i Turske postoje bliske teme i mi smo zadovoljni time. Kada je u pitanju ovaj sporazum, on će smanjiti napetost  u odnosima. To je važan  napredak u smislu olakšanja puta Srbije  u EU. Međutim, pred nama je proces koji će olakšati odnos i integracije sjevera Kosova s ostatkom zemlje. Mi u cijelom ovom procesu vidimo korake koji idu u pravom smjeru“, poručio je on.

Mnogo boli u Srebrenici

Na kraju, Davutoglu se osvrnuo i na izvinjenje srbijanskog predsjednika Nikolića u vezi sa Srebrenicom, te poručio kako je to ispravan korak kojeg Turska cijeni.

„Srebrenica je duhovni teret za cijelo čovječanstvo. Tu je bilo mnogo boli. To što se Nikolić obratio sa takvim stavom dokazuje samo da je došlo do razumijevanja u srbijanskoj javnosti. Mi smatramo da je to za pohvalu i da je to važan korak ka miru u regionu i za normalizaciju odnosa Srbije sa susjednim zemljama“, zaključio je turski ministar vanjskih poslova Davutoglu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.