9. maj: Dan kada je okončano najužasnije razaranje u historiji čovječanstva

Na današnji dan 1945. godine kapitulacijom nacističke Njemačke okončan je Drugi svjetski rat, u kome je poginulo više od 55 miliona ljudi. U prvim minutama 9. maja 1945. godine u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji njemačkih snaga.

U ime poražene nacističke Njemačke ovaj akt potpisali su feldmaršal Kajtel, general Štumpf i general Hindeburg.

U ime članica Antifašističke koalicije bezuslovnu kapitulaciju Njemačke posvjedočili su sovjetski maršal Žukov i britanski general Teder.

Treći rajh bio je poražen, a naum Adolfa Hitlera o novom poretku, koji je trebalo da traje najmanje 1.000 godina – doživio je slom.

Jedan od njegovih najbližih saradnika ministar unutrašnjih poslova Trećeg rajha Hajnrih Himler ponudio je 28. aprila 1945. vladama SAD i Velike Britanije bezuslovnu kapitulaciju.

Ovu ponudu Vašington i London su odbili, sa zahtjevom da ona bude upućena i Vladi SSSR-a.

U savezničke vojne štabove i ratne kabinete stigla je vijest da su tog dana italijanski partizani izvršili smrtnu kaznu nad bivšim predsednikom vlade fašističke Italije Benitom Musolinijem.

Njegovo tijelo, obješeno za noge, zajedno sa tijelom njegove ljubavnice Klare Petači, bilo je javno izloženo u Milanu.

Njemačka vrhovna komanda 1. maja zatražila je primirje od Sovjetskog Saveza, ali je vlada SSSR-a odbila pregovore o toj ponudi.

Prethodni protokol o bezuslovnoj kapitulaciji svih njemačkih oružanih snaga potpisan je u Remu, u Francuskoj, 7. maja.

Prema ovom protokolu, bilo je predviđeno da njemačka Vrhovna komanda izda naređenje potčinjenim komandantima svojih kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga da 8. maja u 23.01 čas obustave sve operacije.

Iza sebe Hitlerova Njemačka i njeni saveznici ostavili su uništene države i cijele narode. Nacisti su počinili holokaust nad Jevrejima pokušavajući da sasvim unište taj narod.

Slična sudbina bila je namijenjena i Slovenima.

Na području biše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog formirane su kvislinške države, a po svojoj okrutnosti i savezu sa nacistima posebno se isticala Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, na čijem čelu je bio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

U NDH, koja je bila Hitlerov saveznik, sistematski su progonjeni Srbi, Jevreji, Romi i svi drugi građani koji su bili protivnici fašizma.

Sistem ustaških logora “Jasenovac”, u koji su dovođena i ubijena čak i djeca, ostao je najmonstruozniji dokaz genocida tokom Drugog svjtskog rata na ovim prostorima.

Drugi svjetski rat ostaće upamćen i po upotrebi atomskih bombi koje su bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, izazvavši mnoge žrtve i užasna razaranja.

U Drugom svjetskom ratu učestvovala je 61 država, a same borbe vođene su na teritorijama 40 zemalja.

Rat je trajao šest godina.

Veličina zaraćenih država ukupno je iznoslila 135,5 miliona kilometara. Ukupan broj stanovnika zaraćenih država iznosio je 2,1 milijardu ljudi.

Broj mobilisanih boraca u Drugom svjetskom ratu iznosio je – sto miliona.

Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi. Ranjeno je 35 miliona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.