Jahjaga: Mjenjaćemo zakone ako treba

Biselskim sporazumom niko ne gubi, a Priština će tokom implementacije učiniti sve što je potrebno, uključujući promjenu zakona i propisa, kaže Atifete Jahjaga.

Predsjednica navodi da dogovor budi nadu da se politika na ovim prostorima kreće ka budućnosti i da se na sjeveru Kosova uspostavljaju red i zakonitost.

Postignuti sporazum je, dodaje ona, “nova stranica u našim odnosima, doprinos miru i stabilnosti, međusobnom sporazumijevanju i saradnji” i “određeni preduslov na putu evropskih integracija”.

Prema njenoj ocjeni, veliki je uspjeh i sama činjenica da je sporazum postignut, posebno “što su strane to učinile svojom savješću, dobrom voljom, političkom i državničkom odgovornošću, bez ikakvog pritiska sa strane”.

Jahjaga podsjeća da je decentralizacijom od 38 opština na Kosovu stvoreno deset većinski srpskih, pa i u slučajevima kada broj stanovnika ne prelazi pet hiljada stanovnika, te da opštine imaju široku autonomiju da odlučuju o finansijama, o zdravstvu, školstvu, sudstvu, policiji…

“Novo je da je sada i Srbija pristala i pomagaće da se na četiri opštine na sjeveru Kosova rasformiraju sve dosadašnje ilegalne i paralelne institucije i strukture i da se ove godine u ove četiri opštine, kao i uostalom na cijeloj teritoriji, održe lokalni izbori i izaberu legalne i legitimne strukture vlasti”, kaže Jahjaga i ističe želju Prištine da sve kosovske Srbe kao ravnopravne građane integriše u društvo “njihovom slobodnom voljom”.

Stotinak hiljada Srba koji žive južno od Ibra već su integrisani, a kosovska predsjednica očekuje da će se do desiti i sa 60.000 koji su na sjeveru u četiri opštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.