Briselski sporazum pomaže i normalizaciji odnosa Kosova i EU

Sad se radi na planu implementacije sporazuma koju će nadgledati kancelarija EU na Kosovu, izjavio Samuel Žbogar.

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pomaže i normalizaciji odnosa između Kosova i zemalja EU. U intervjuu za srpsku redakciju Radio Kosova, Žbogar je ponovio da postignuti sporazum ide u korist Srba koji žive na severu Kosova.

Ne precizirajući da li očekuje da sada, nakon sporazuma Kosova i Srbije, pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, promene svoje stavove, Žbogar je kazao da veruje da će sporazum pomoći u tom pravcu, prenosi novinar agencije Anadolija.

“To je pitanje o kome zemlje unutar Evropske unije odlučuju individualno. One imaju svoje razloge zašto su tako odlučile i same će odlučiti kada je vreme da priznaju Kosovo”, kazao je Žbogar, istakavši da će sporazum pomoći ne samo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Srba i Albanaca, već i da će pomoći u normalizaciji odnosa Kosova i EU.

Žbogar, koji je i specijalni predstavnik visoke predstavnice EU za Kosovo, kazao je da se sada radi na nacrtu plana za implementaciju sporazuma i najavio da će njegova kancelarija nadgledati sprovođenje sporazuma. On je ponovio svoje lično uverenje da je sporazum dobar i da je za dobrobit Srba na severu Kosova.

“Situacija kakva jeste nije dobra za ljude tamo, nije dobro da ljudi žive u strahu šta će doći s juga, šta će im se desiti. Da li je to realno, nije važno, ali takav je osećaj ljudi. Takva situacija nije održiva na dug rok i u svakom slučaju je trebalo naći neko rešenje i mislim da je ovo rešenje najbolje jer daje Srbima na severu mogućnost da vladaju sami sebi”, kazao je Žbogar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.