VIDEO: U čemu je problem sa kraljicom?

Britanska Kraljica Elizabeta Druga može da se pohvali neobičnim rekordom – ona je osoba sa najviše svojih zvaničnih slika i fotografija u istoriji. Međutim, mnoga od tih djela ne služe joj na čast.

Nedavno je u prisustvu kraljice umjetnik Den Livelin Hol predstavio njen 133. po redu zvanični portret, i baš kao svi njegovi prethodnici, suočio se sa brojnim kritikama.

Britanski mediji ovih dana polemišu o tome da li je i zašto toliko teško naslikati Kraljicu Elizabetu. Hari Valop u tekstu za Dejli Telegraf pod nazivom “Zašto je toliko teško naslikati portret prikladan kraljici” navodi da je od stotinu portreta svega nekoliko njih prošlo test kritike i publike.

U Nacionalnoj galeriji portreta čuvaju se čak 742 portreta koja prikazuju kraljicu (slike i fotografije). Međutim, još uvijek se nije pojavio portret koji će, bar djelimično, pomiriti ukus kraljice, kritike i publike.

Najlošije je svakako prošao Džon Naper čiji je portret Kraljice Elizabete Druge skrivan od javnosti šezdeset godina uz obrazloženje da je jednostavno ružan.

Na žalost kraljičinih nasljednika, čini se da će neslavna tradicija biti nastavljena. Dovoljno je samo podsjetiti se prvog zvaničnog portreta aktuelne princeze Kejt koji je odmah nakon predstavljanja takođe oštro podijelio javnost.

[youtube]v4ASLRskbok[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.