Šta jesti prije i poslije vježbanja?

Osim što treba da birate svježe namirnice, a izbjegavati prerađevine, postoji još nekoliko trikova koji mogu pomoći da se efekti vježbanja brže primjete i da tijelu date sve što mu je potrebno.

Užina prije vježbanja treba da bude zakazana za sat do sat i po prije treninga. Veličina porcije je važna, jer ne bi trebalo da pojedete više od 115 grama neke hrane, jer će u suprotnom vježbanje poremetiti vaše varenje.

Ako radite treninge snage, prije vježbanja pojedite bademe ili avokado ili popijte kafu. Ove tri namirnice podstiču lučenje dopamina koji je hormon važan za motivisanost, elan i mišićnu funkciju.

Dobar izbor je losos, govedina, sardine, kao i bobičasto voće.

Ukoliko želite da povećate mišićnu masu, povećajte nivo inzulina neposredno prije vježbanja. To ćete učiniti ako pojedete porciju čistih proteina, poput ribe, ćuretine ili bjelanaca uz malo ugljenih hidrata u vidu integralne riže, piše B92.

Kako biste povećali i snagu i mišićnu masu, vaš obrok poslije vježbanja treba da sadrži i proteine i ugljene hidrate.

Tome treba da dodate i zeleni napitak napravljen od izmiksanog špinata, kelja, krastavca, celera i drugog zelenog povrća, kako biste smanjili kiselost u organizmu i smanjili mogućnost upale mišića koju izaziva taloženje mliječne kiseline.

Poslije tečnog obroka, sat vremena kasnije pojedite bjelanca i ovsenu kašu ili ćuretinu sa slatkim krompirom ili piletinu sa integralnom rižom.

Ako je gubljenje masnih naslaga vaš cilj, najbolje bi bilo da vježbate “na prazan stomak”, dakle odmah pošto ustanete. To će prisiliti tijelo da koristi svoje zalihe energije i razlaže salo.

Umjesto da užinate, poslije ovakvog treninga pojedite kompletan obrok, dakle doručak, oko sat vremena poslije vježbanja. Veličina porcija je takođe važna, a potrudite se da poštujete preporuke za kalorijski unos tokom dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.