Ekonomskom saradnjom podstiču se odnosi između Kosova i Rumunije

Nedavnom inicijativom za ekonomsku i privrednu saradnju mogli bi se pokrenuti novi odnosi između Kosova i Rumunije, nakon što su njihovi privredni predstavnici potpisali sporazum koji ima za cilj srušiti barijere uspostavljene političkim razlikama između dviju zemalja.

Predsjedavajući Privrednog saveza Kosova Agim Shahini prisustvao je ranije u toku mjeseca samitu Ekonomska geografija Rumunije, gdje je potpisao sporazum o partnerstvu i saradnji s Mihajem Nitom, predsjednikom Reda industrijalista Rumunije.

Shahini je zadovoljan interesom rumunskih zvaničnika za tržište Kosova i on je uvjeren da je ova šansa realna .

“Bilo je u interesu rumunskog naroda i privrednih subjekata … da se uspostave ekonomski i trgovinski odnosi s Kosovom,” izjavio je Shahini.

Očekuje se da će sporazum dovesti do konkretnih rezultata, kojima će se rumunska poduzeća privući na Kosovo povoljnim politikama zemlje.

“Ako pogledamo tržište EU, shvatamo razliku da je životni standard u Rumuniji bliži onom na Kosovu nego u nekim zemljama EU. U tom pogledu, rumunski proizvodi mogli bi lako biti atraktivni na tržištu Kosova, i obratno,” kaže Shahini.

Rumunski stručnjaci kažu da je kosovsko tržište, sa 1,8 miliona stanovnika, privlačno za investitore.

“Kosovo predstavlja potencijal za ulaganja u izradnju, maloprodaju, turizam, industriju i poljoprivredu,” izjavio je Bogdan Aaron, strateški planer i savjetnik Poslovnog centra Karpatija, koji je organizovao samit.

U sklopu te inicijative Rumunski privredni centar na Kosovu bit će otvoren u Prištini.

Taj centar vršit će koordinaciju i pružati podršku, uz specijalizovano osoblje, u svim mogućnostima za ekonomsku saradnju između privatnih preduzetnika i kompanija iz obiju zemalja, izjavili su zvaničnici.

Privredna asocijacija Kosova pratit će taj proces i rad kao posrednik između poslovnih tržišta. Šahini je izjavio da ta agencija ima podršku ministarstva vanjskih poslova u uspostavi ekonomske saradnje s Rumunijom, jednom od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Kosovo je opredijeljeno ka uspostavi ekonomskih i trgovinskih odnosa sa svim zemljama u regionu, a posebno sa zemljama Evropske unije,” izjavio Artan Behram, glasnogovornik kosovskog Ministarstva vanjskih poslova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.