Može li Beograd osigurati primjenu briselskog sporazuma?

Tim za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela trebalo bi u sredu da održi prvu sjednicu. Vlada Srbije je formirala tim, čiji je zadatak da izradi i dostavi Vladi na usvajanje plan primjene briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma. Na čelu tima su savjetnik predsednika Srbije Marko Đurić, sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će Skupština velikom većinom podržati Izvještaj Vlade o dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će narednih dana u razgovoru državnog rukovodstva i Srba sa Kosova biti otklonjeni nesporazumi tim povodom.

Primjena sporazuma je, saglasni su analitičari, najteži posao koji predstoji. Predstavnici Srba sa sjevera Kosova protive se postignutom dogovoru u Briselu, a tome da li i na koji način može da ih ubjedi u suprotno RSE razgovara sa koordinatorom Foruma za etničke odnose Nenadom Đurđevićem.

„Ozbiljan je rizik ako dođe do potpunog odbijanja saradnje predstavnika Srba i Vlade. Za sprovođenje ovog sporazuma međunarodna zajednica će smatrati odgovornom Vladu Srbije, a ne kosovske Srbe. Takođe je važno da se i uspješnost implementacije odražava na primjenu na samom terenu. Vidjeli smo i čuli koje su reakcije bile u Mitrovici poslijednjih dana, ali mislim da politika koja ide u pravcu da može da sprovede svoje ideje bez podrške vlade, naročito u ovom trenutku, nije politika koja je osuđena na uspjeh. Biće jako loše ako se ljudi nađu između makazica odluke Vlade Srbije i Prištine da sprovede sporazum, međunarodne zajednice koja podržava sprovođenje sporazuma, mislim da je onda ta odvojena politika vođa kosovskih Srba osuđena na propast ili će biti prilično teško sprovodiva.“

Beograd nema mnogo mehanizama na raspolaganju da ubjedi kosovske Srbe da prihvate sporazum, kaže Đurđević.

„Sem trenutnog ubjeđivanja odnosno predstavljanja situacije onakvom kakva jeste da postoji vrlo mali ili nikakav manevarski prostor Srbima sa sjevera Kosova. Mislim da je jedan od glavnih argumenata taj da će se proces nastaviti i da bi direktna konfrontacija predstavnika kosovskih Srba i Vlade Srbije bila jako loša.“

Đurđević upozorava da bi poslijedice odbijanja sporazuma bile štetne na prvom mjestu za zvanični Beograd jer će se on smatrati odgovornim, ali bi se takođe, kaže,  nastavila neizvesnost za kosovske Srbe kao i pojačana retorika koja bi dolazila iz Prištine i MZ.

„Beograd je od početka ušao u ove razgovor kao predstavnik kosovskih Srba. Oni su smatrali i smatraju Beograd svojim predstavnikom i u ovom procesu i uopšte nekog na koga se oslanjanju. Propušteno je da se malo više konsultuju, odnosno da se Srbi sa sjevera Kosova  informišu šta donose različite opcije o kojima se razgovara.

Zvanična retorika je bila jedna, a sporazum koji će se implementirati je dosta drugačiji od te retorike. Teško je u ovom trenutku to sve povratiti i postoji zrnce nepovjerenja, ali ja mislim da je i dalje povjerenje koje Srbi imaju u Vladu Srbije mnogo veće nego što imaju u međunarodnu zajednicu i u vladu Kosova. U ovom triju mislim da kosovski Srbi nemaju mnogo izbora nego da daju podršku Vladi Srbije za sporazum koji će skupština usvojiti i da iz toga izvuku najbolje što mogu.“

Predstavnici Srba sa Kosova razgovaraće u četvrtak u Beogradu sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a tema razgovora biće Prijedlog sporazuma koji su u Briselu parafirali Beograd i Priština, izjavio je za RTS zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.