Mustafa: Nisu Grenel, Borelj i Lajčak oni koji mjenjaju granice

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je u objavi na Fejsbuku da Kosovo ne treba da se plaši dijaloga i napomenuo da niko ne može promeniti kosovske granice ako sami veruju sebi da ih neće menjati. To je na nama i našoj odgovornosti, podvukao je.

Mustafa u dugom postu poručuje da strani zvaničnici i posrednici nisu ti koji odlučuju o granicama Kosova.

“Ni Grenel, ni Borelj, ni Lajčak ne mogu da menjaju granice niti da razmenjuju teritorije. Stoga, nedostojno od nas je da opravdavamo svoj neuspeh da se usudimo da vodimo dijalog sa rizikom kasapljenja Kosova”, piše u Mustafinom postu.

Predsednik DSK navodi da se Kosovo mora uzdati u savezništvo.

“Moramo da verujemo u SAD i EU i da verujemo u Kosovo. To je jedini pristup dijalogu.Stanovništvo i čarobnjaštvo nas ne vode nikuda. Samo su komunističke zemlje preživele do kraja, proizvodeći protivnike i neprijatelje. Kada njihovi protivnici budu gotovi, i oni su gotovi”, poručuje on.

Njegovo mišljenje je da su Deklaracija o nezavisnosti Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde zatvorene teme, ali da Kosovo nema razloga da se plaši dijaloga.

“Kosovo je proglasilo nezavisnost na ovoj teritoriji i unutar ovih granica; tako kaže Deklaracija o nezavisnosti. Stoga nemamo razloga da otvorimo ovu temu, jer otvaramo temu nezavisnosti naše države, koja je zatvorena mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Ali takođe nemamo razloga da se plašimo dijaloga. Moramo imati dijalog tako da nas, unutar ovih granica i sa teritorijom koju imamo, Srbija prepozna, da uđemo u UN, prizna nas još pet zemalja EU i uđemo u NATO. To je u interesu naše direktne države; takođe je u interesu posrednika iz SAD-a i onih iz EU-a, jer to obezbeđuje stabilnost u ovom delu sveta i otvara novu perspektivu ekonomskog razvoja”, zaključuje Mustafa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.