Put Srbije ka EU »visi u vazduhu« zbog stolice Kosova u UN

Nade Srbije da će ove godine da otpočne pristupne pregovore sa Evropskom unijom danas “vise u vazduhu” zbog zahtijeva Kosova da dobije mjesto u Ujedinjenim nacijama, ocijenila je agencija Rojters.

Beograd ponavlja da nikad neće prihvatiti uslov vezan za UN koji Priština smatra nečim o čemu ča nije potrebno pregovarati.
Vlada Kosova je, međutim, saopštila da će ipak nastaviti sutra dijalog, nagovijestivši da bi mogao da postoji prostor za kompromis.

EU je saopštila da dvije strane imaju “nekoliko sati” da riješe svoje razlike prije nego što vlade 27 država članica EU u ponedjeljak odluče da li da preporuče početak pregovora – što bi bila prekretnica koja bi pomogla Srbiji da razvije potencijale kao neko ko posjeduje najveće tržište u bivšoj Jugoslaviji.

Presudni 14-časovni razgovori između premijera Srbije i premijera Kosova prekinuti su juče u Briselu bez dogovora, podsjeća ta agencija.

Vladajuća koalicija u Srbiji, kojoj je preko potreban ekonomski podsticaj koji bi joj donijeli bliži odnosi sa EU, “ponudila je da prizna vlast Prištine nad sjevernim djelom Kosova, ali traži autonomiju za oko 50.000 Srba koji žive tamo”.

Rojters dalje navodi stav neimenovanih zvaničnika da postoji širok sporazum o ovlašćenjima koje bi Srbi na sjeveru Kosova mogli da imaju u pravosuđu i policiji.

Ali, Srbija, koja ne priznaje Kosovo kao suverenu državu, “spotakla se” na tački 14 predloženog sporazuma, a ona se odnosi na zahtjev da Beograd prestane da opstruiše pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama, a tu se implicitno misli na UN.
“Uklanjanje te tačke ugrozilo bi čitav sporazum”, rekao je Rojtersu savjetnik kosovskog premijera Bekim Çollaku.

“O kakvoj vrsti normalizacije pričamo ako će Srbija i poslije ovog sporazuma nastaviti da blokira Kosovo na njegovom evroatlantskom putu”, upitao je on.

Agencija podsjeća na riječi premijera Srbije Ivice Dačića koji je ocijenio da nije sve izgubljeno, ali je pri tome optužio Thaçija da pokušava da spriječi postizanje sporazuma.

Srbija je već odbila jednu verziju dogovora prošle sedmice, ali je visoka predstavnica Ketrin Ešton pozvala dvije strane da se vrate u Brisel poslije višednevnih neformalnih kontakata koji su podstakli spekulacije da su dvije strane “suzile svoje razlike”, zaključuje Rojters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.