VIDEO: Osam savjeta kako da ispadnete lijepi na fotografiji kada slikate sami sebe

Danas skoro svako na mobilnom telefonu ima dobru kameru pa je fotografisanje postalo globalni hobi. A kako se uvježbati u fotografisanju nego slikanjem autoportreta. Najdžel Barker, jedan od najpoznatijih modnih fotografa otkrio je par trikova kako da uvijek dobro ispadnete kada sami sebe fotografišete.

Nakon što je radio za Đorđa Armanija, Valentina i Ralf Loren, Najdžel Barker svakako ima šta da posavjetuje sve one koji žele da se uslikaju u najboljem svjetlu i podijele svoju fotografiju sa prijateljima na internetu.

1. Kamera mora biti u stabilnom položaju: 

“Predlažem da kameru stavite na nešto”, kaže Barker. “Ja čak skinem cipelu pa stavim telefon na petu koja je ravna i pruža dobar oslonac.”

2. Budite samouvjereni i opušteni: 

“Kada je neko samouvjeren, srećan i opušten to se odmah primjećuje”, kaže fotograf. “Budite opušteni i raspoloženi i na svakoj slici ćete ispasti dobro”.

3. Zamislite da jedete nešto ukusno: 

Barker objašnjava da se izraz lica mijenja kada razmišljamo o nečemu i na taj način se postiže spontanost koju sočivo kamere zna da cijeni.

“Na trenutak zamislite da imate komad predivne čokolade u ustima. Vaše oči će početi da se smiju i…klik!”

4. Otarasite se podvaljka 

Neposredno prije fotografisanja dobro je da par sekundi podignete glavu i gledate u plafon.

“Na ovaj način će se zategnuti mišići vašeg vrata i nećete imati problemom sa podvaljkom. Sad samo spustite glavu preko ramena i pogledajte u kameru”, objašnjava Barker.

5. Nemojte da držite kameru iznad glave: 

Iz ptičje perspektive ćete izgledati manji nego što jeste pa izbjegavajte ovaj ugao slikanja.

6. Žene: nemojte da prekrstite ruke: 

“Dok kod muškaraca prekrštene ruke čine da mišići izgledaju veći, kod žena se široke ruke ne smatraju za poželjne”, kaže Braker i dodaje da je poželjnija poza sa rukom na kuku.

7. Nemojte da pravite “pačiju facu”: 

“Ljudi uvlače obraze i nakon što pogledaju sliku shvate da ne izgledaju kako treba”, kaže Najdžel. Nikako ne treba uvlačiti obraze i praviti tzv. “pačiju facu”.

8. Nemojte da pozirate: 

“Poziranje je najgora stvar”, kaže fotograf. “Svako može da zauzme pozu, a prava stvar je da uslikate sebe onakvi kakvi ste zapravo”, zaključuje Barker.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.