Karabegović: “Vrijeme je za rat i džihad jer drugog izbora nema”

Pred sudom u Melburnu danas je nastavljeno ročište protiv Adnana Karabegovića, optuženog za prikupljanje dokumentacije radi priprema terorističkog djela.

Karabegović je prilikom hapšenja prvobitno policiji rekao da je na memorijskom stiku, koji je pronađen kod njega, bio materijal povezan sa njegovim poslom. Međutim, otkriveno je da sadrži kopije magazina Al Kaide.

Karabegović (24) pojavio se pred sudom prema šest tačaka optužnice za prikupljanje dokumentacije u vezi sa terorističkim činom i šest tačaka za posjedovanje dokumentacije povezane sa terorizmom.

Zvaničnik Australijske federalne policije (AFP) Mark Voker rekao je sudu da su na stiku bile dvije verzije Al Kaidinog magazina “Inspajer”.

Pred sudom je rečeno da je Karabegović posjedovao kopije Al Kaidinog magazina “Inspajer” na laptopu i na memorijskom stiku u džepu kada je uhapšen u septembru prošle godine.

Karabegović je navodno i snimljen da je rekao da je “zgađen” time što je na islamskoj školi postavljena australijska zastava, koja bi trebala biti zapaljena i da je vrijeme za džihad te da “nema drugog izbora, ili se pripremaš za rat ili su u ratu.”

Karabegovićeva kuća je jedna od najmanje 11 lokacija koje je širom jugoistočnog dijela Melburna 12. septembra pretresla australijska federalna policija. Pred sudom je rečeno da je policija prije hapšenja nekoliko mjeseci pratila Karabegovića i da je tokom telefonskih razgovora govorio o tome kako pripremiti naoružanje i izazvati požar.

Prema navodima tužilaštva, “Inspajer” je objavljen na Arabijskom poluostrvu i namijenjen je onima koji proglase “otvoreni džihad”, i kao “uputstvo za upotrebu onima koji se gnušaju tirana”.

U člancima šest izdanja magazina, koji su pronađeni kod Karabegovića, navedeni su obuka pištoljem, trovanje vodovodnog sistema, priprema bombe kojom se može pokrenuti požar žbunastog rastinja i lista zemalja u ratu sa muslimanima.

Karabegović je prvo tvrdio da stik nije njegov i da ga je uzeo iz kuće njegovih roditelja da bi prebacio materijale povezane s poslom. On je, takođe izjavio da nije čitao uputstva, već samo mišljenja raznih komentatora.

Pretpretresni proces protiv Karabegovića nastavlja se 12. aprila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.