Predsjednica i premijer Kosova o petoj godišnjici od usvajanja Ustava

Na današnji dan prije pet godina Skupština Kosova usvojila Ustav Kosova koji je stupio na snagu dva mjeseca kasnije. Tim povodom predsjednica i premijer Kosova izjavili su da je Dan Ustava jedan od najvažnijih momenata za Kosovo.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je u saopštenju povodom Dana Ustava Kosova istakla da ovaj dan bilježi historijski akt usvajanja najvišeg pravnog dokumenta koji garantuje osnovna prava i slobode za sve građane Kosova.

“Usvajanje Ustava sadrži sve žrtve, rad i angažovanje generacija za izgradnju države, za slobodu, nezavisnost i demokratiju, trasirajući tako put razvoja i napretka zemlje”, navela je Jahjaga.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je u poruci povodom pete godišnjice od donošenja Ustava ponovio obećanje da će se angažovati za njegovo poštovanje u svakom djelu Kosova.

“Na petu godišnjicu od donošenja Ustava Kosova izjavljujem da će se on poštovati i zaživjeti u potpunosti u svakom djelu teritorije naše zemlje i u tom pravcu nema nikakve dileme. I sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i države Srbije bez sumnje će biti u punom skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo”, navodi se u poruci.

Povodom Dana Ustava, predsjednik skupštine Kosova Jakup Krasniqi je pozvao odgovorne institucije i sve građane da bez razlike poštuju primjenu Ustava i zakona Kosova, jer je to jedini način za izgradnju demokratskog društva.

Skupština Kosova usvojila je na današnji dan 2008. godine  Ustav Kosova koji sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.