Hrvatska je sljedeći pacijent EU

Bugarska i Rumunija su 2007. preuranjeno primljene u EU, iako za to nisu bile politički i ekonomski zrele. To nisu ni danas uprkos milijardskoj pomoći. Isto bi se moglo desiti i Hrvatskoj, komenatri su njemačke štampe.

List Süeddeutsche Zeitung piše da je Hrvatska sljedeća zemlja koja bi Evropskoj uniji mogla zadati glavobolju:

„Nije li bilo nešto sa Grčkom koja je također bila preopterećena u krutom nadmetanju Evropske unije i zato je u više navrata morala dobiti alimentaciju? Ne gleda li upravo cijeli svijet na Kipar, otok koji je zbog diskretne gostoljubivosti svojih bankara i notara prije svega omiljen kod bogatih Rusa i Ukrajinaca. Bankrot Kipra sada je morao biti spriječen finansijskom injekcijom u visini od 10 milijardi eura.

Evropska komisija je sada otvorila put za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. U izvještaju na petnaest stranica konstatira se zrelost Hrvatske za pristup EU. Hrvatska je međutim slično kao i Grčka, još uvijek zemlja u kojoj je privilegovana određena klijentela, zemlja koja ima podijeljenu upravu, prenapuhani državni sektor, jedva funkcionirajuće pravosuđe i nakon brojnih provedenih reformi, raširenu korupciju i zaostalu privredu koja skoro nije pripremljena na izazove Evropske unije. Sve ovo detaljno stoji u izvještajima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Transparency Internationala ili Ujedinjenih nacija. Evropska komisija čini se to ignoriše“, piše pored ostalog list Süeddeutsche Zeitung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.