Izvršićemo pritisak i na Beograd i na Prištinu, cilj su dobrosusjedski odnosi

Njemačka evroparlamentarka Doris Pak izjavila je u nedjelju da se nada da će Beograd i Priština shvatiti ozbiljnost situacije i u predstojećim pregovorima postići dogovor jer je, kako smatra, poslijednjih mjeseci bilo više pomaka nego godinama ranije.

Napominjući da i Beograd i Priština očekuju od EU da će u pregovaračkom procesu nešto uraditi za njih tako što će izvršiti pritisak na onog drugog, ona je istakla da će “na obe strane biti izvršen pritisak u smislu postizanja boljih dobrosusjedskih odnosa i poboljšanja životne situacije svih građana”.

Povodom prijedloga za formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu, Pak je u intervjuu novosadskom Dnevniku ocjenila da je Ahtisarijev plan zadovoljavajući temelj za rješavanje i onih problema u sjevernom djelu Kosova, samo kada bi bio sproveden “jedan na jedan”.

Kosovske vlasti su, dodala je ona, u tom smislu mogle da urade više i bolje da su “već unaprijed krenule u ostvarivanje takvog plana na jugu zemlje, recimo u pogledu prava na korišćenje jezika, obrazovanja, jačeg uključivanja Srba u administraciju”… .

Doris Pak je istakla da ta odluka ne može biti nametnuta nikakvom spoljnom silom nego je moraju doneti političari iz Beograda i Prištine, vodeći računa o interesu građana, uz punu svjest da će “Srbija i Kosovo jednog dana biti članice EU”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.