Stručnjaci procijenili da na internetu postoji oko 10.000 stranica raznih ekstremista

Postoji više od 10.000 web stranica raznih ekstremista na internetu u poređenju sa samo oko 100 stranica koje se bore protiv ekstremizma, rekao je jedan analitičar u utorak na konferenciji na kojoj je istaknuta potreba za borbom protiv militantske propagande.

– Teoristi su na mnoge načine uspješni u cyber prostoru – rekao je analitičar za protuterorizam Rohan Gunaratna, direktor Međunarodnog centra za političko nasilje i istraživanje terorizma u Singapuru.

– Za nas je veoma bitno da u narednih 10 godina izgradimo kapacitete i osposobimo se za borbu protiv sve veće prisutnosti ovih grupa u cyber prostoru – dodao je on.

Govornici na Međunarodnoj konferenciji o rehabilitaciji terorista i otpornosti zajednice kazali su da bi umjerene islamske grupe i vlade trebale uložiti zajedničke napore kako bi suzbile ekstremističku propagandu na internetu, javila je francuska agencija AFP.

YouTube, Facebook, Twitter i druge društvene mreže se koriste za širenje eksremističkih stajališta, a umjerene vjerske vođe i vlade moraju ići u korak s njima kako bi suzbili njihovu propagandu.

Singapurski premijer Lee Hsien Loong, u svom govoru, rekao je da je samoradikalizacija koja nastaje konstantnim izlaganjem radikalnoj propagandi “rastući fenomen”.

– Džihadističke stranice i propovjedi karizmatičnih ideoloških govornika se mogu dobiti samo jednim klikom miša – rekao je Lee koji je naglasio potrebu za bližom međunarodnim saradnjom u borbi protiv terorizma.

Oko 500 sigurnosnih analitičara, akademika i vjerskih lidera prisustovalo je konferenciji.

Islamski učenjak Ali Muhamed, kopredsjednik singapurske Grupe za religijsku rehabilitaciju (RRG), rekao je da cyber prostor postaje “novo bojište za mnoge umove i srca”.

RRG savjetuje i reindoktrinira zatvorene militante i pomaže im da se ponovo integrišu u društvo. Neki od njih su uhapšeni krajem 2001. godine zbog planiranja da izvrše bombaški napad na SAD i druge mete.

– Teroristi sve više koriste internet kao sredstvo za masovnu komunikaciju i radikalizaciju. RRG vjeruju da je ovo jedan od najvećih izazova današnjeg doba – rekao je Ali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.