Težina infarkta zavisi od doba dana

Američki naučnici otkrili su da veličine i neposredna šteta prouzrokovana srčanim udarom zavise o tome da li se srčani udar dogodio po danu ili po noći.

Naučnici iz američkog instituta Minneapolis Heart Institute Foundation analizirali su podatke o 1,031 pacijentu koji su imali srčani udar.

Među njima su izdvojili 165 pacijenata koji su prvi puta imali srčani udar i koji su imali sužene arterije .

Istraživači su otkrili da je veličina ožiljka koju je srčani udar ostavio za sobom bila povezana sa dobom dana u kojem je osoba doživjela srčani udar .

Pacijenti koji su doživjeli srčani udar između 1 i 5 ujutro imali su najveće povrijede , koje su bile čak oko 82% veće od povrijeda nastalih u doba dana kada su pacijenti imali najmanje povrijede .

Ovi zanimljivi rezultati objavljeni u stručnom časopisu ” Circulation Research ” u skladu su sa rezultatima dobijenim iz istraživanja na laboratorijskim životinjama .

Dr Jai Traverse, kardiolog iz ranije pomenutog instituta, i jedan od autora istraživanja, rekao je: ” Važno je shvatiti da sposobnost srca da se zaštiti od težih posledica varira tokom 24h.”

“Otkrivanje tih protektivnih promjena može biti posebno važno za proizvođače lijekova koji pokušavaju da razviju lijekove za zaštitu srca,” objasnio je .

Bolesti srca i krvnih sudova inače su vodeći uzrok smrti u mnogim razvijenim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.