Cemil Cicek: Podrška Kosovu će biti nastavljena na svakoj platformi

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek izjavio je da Turska pruža i da će i dalje pružati podršku Kosovu na svakoj platformi, kako bi stiglo na zasluženo mjesto u međunarodnoj zajednici.

Cicek, koji boravi u posjeti Kosovu, sastao se u glavnom gradu Prištini sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom i predsjednikom parlamenta Kosova Jakupom Krasniqijem. Nakon sastanka Ciceka i Krasniqija u Skupštini Kosova, održana je zajednička konferencija za novinare.  Cicek je tom prilikom izjavio da su odnosi Turske i Kosova puno više od zvaničnih odnosa, puno više od odnosa dviju zemalja i vlada, te da se oni nastavljaju na jedan vrlo značajan način.

“Naši odnosi su puno više od toga. To je jedan prijateljski, bratski i blizak odnos dva naroda”, rekao je Cicek i dodao da je Kosovo jedna veoma važna zemlja za Tursku.

Istaknuvši da uspostavljanje mira i stabilnosti u regiji uveliko zavisi od razumijevanja vrijednosti Kosova: “Zbog toga je zaštita nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta preduvjet za mir”, rekao je predsjednik turskog parlamenta.

Cicek je podsjetio da je Turska među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, te rekao da su veoma zadovoljni zbog toga.

“Kako bi Kosovo dobilo zasluženo mjesto u međunarodnoj zajednici, prije svega u smislu nezavisnosti i ušešća u međunarodnim organizacijama, mi pružamo podršku Kosovu na svakoj platformi i u tome ćemo i nastaviti”, rekao je Cicek, te dodao da Turska pored političke podrške, radi na razvijanju trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Naglasivši da u cilju razvijanja bilateralnih odnosa velike dužnosti i odgovornosti imaju parlamentarci i parlamenti: “Ovdje je prisutna i za nas veoma važna jedna turska populacija. Isto tako i u Turskoj imamo stanovnike porijeklom s Kosova, koje jako cijenimo. To je zapravo jedan veoma važan most između dvije zemlje. Turska i Kosovo moraju biti svjesni važnosti ovog mosta”, rekao je Cicek.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske, odbio je komentarisati sinoćnji napad na Centralu stranka pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Predsjednik parlamenta Kosova Jakup Krasniqi iznio je zadovoljstvo povodom boravka kolege Ciceka u Kosovu, te naglasio da je to dobar pokazatelj dobrih međuparlamentarnih odnosa.

Krasniqi je podsjetio da je Turska u posljednjem periodu veoma dobro lobirala za prizanje nezavisnosti Kosova, posebno kada su u pitanje arapske zemlje, te da su zahvaljujući tom lobiju zabilježili konkretne rezultate.

“Nadamo se da će podrška Turske biti nastavljena i u budućnosti. Ono što želimo jesu investicije Turske u Kosovu, a isto tako i veći broj kosovskih poduzetnika u Turskoj. Smatramo da je turska populacija na Kosovu, kao i stanovništvo Kosova u Turskoj veoma važan most između dvije zemlje”, zaključio je Krasniqi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.