Završen sastanak: Premijer traži garanciju od EU da svaki dogovor bude u pisanoj formi

Lokalni izbori na sjeveru Kosova će biti održani u organizaciji OSCE-a uz odobrenje kosovske izborne komisije, navodi se u pisanoj izjavi premijera objavljenoj nakon sastanka.

Visoka predstavnica Evropska unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton jutros se u Prištini sastala sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom i premijerom Hashimom Thaçijem.

Nakon sastanka nije održana konferencija za novinare, a kako je javio dopisnik agencije Anadolija, u saopćenju iz Vlade navodi se izjava premijera Thaçija, da je na sastanku istaknuto kako Kosovo želi garanciju od strane EU-a da svaki dogovor koji bude postignut u Briselu, bude u pisanoj formi.

“Kada govorimo o Prištini, sve je tu jasno. Naši stavovi, Ustav i zakoni su u skladu sa evropskim standardima. Naša obećanja su normalizacija situacije na sjeveru zemlje, ukidanje svih paralelnih sigurnosnih struktura, uspostava pravnog sistema u skladu sa kosovskim zakonima i održavanje slobodnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova”, navodi se u Thaçijevoj izjavi.

Premijer je također istakao da će lokalni izbori na sjeveru Kosova biti održani u organizaciji OSCE-a, ali da će, ipak, morati biti odobreni od izborne komisije Kosova.

Tema sastanka kosovskih lidera i Eštonove bio je dijalog u Briselu u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i formiranje zajednice sprskih općina u dijelovima Kosova u kojima je srpski narod u većini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.