Kosovo pristupilo sistemu za praćenje nelegalnog oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova i američki Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozivne materijale (ATF) potpisali su u srijedu memorandum o razumjevanju. Ovim memorandumom Vladi Kosova omogućen je nesmetan pristup eTrace elektronskom sistemu koji se koristi za praćenje nelegalnog oružja

Kosovo je, kako je saopšteno iz ambasade SAD u Prištini, “35. zemlja koja je sa ATF potpisala zvaničan sporazum o korišćenju iTrejsa, a prva je na Balkanu koja će koristiti ovaj program”.

Inicijativa za korišćenje eTrace predstavlja deo stalnih napora u borbi protiv nelegalne trgovine vatrenim oružjem.

“Ponosna sam na ulogu koju je ambasada SAD odigrala u organizaciji postizanja ovog sporazuma između predstavnika MUP i ATF”, istakla je ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson.

“Sistem iTrejsa može da pomogne u osnaživanju kosovske zajednice čuvara zakona sa dragocjenim informacijama za zaustavljanje nelegalne trgovine vatrenim oružjem. Vlada SAD je ponosna što je vaš partner u ovim naporima i unapred se radujemo vašim budućim uspjesima na ovom polju”, rekla je ona.

iTrejs je sistem za podnošenje zahtjeva za posedovanje vatrenog oružja, kao i kompjuterski modul za analizu praćenja kojem se pristupa putem bezbjedne internet veze.

Ova programska aplikacija omogućava analizu podataka o praćenju vatrenog oružja koji mogu pomoći u otkrivanju šablona u njegovom krijumčarenju, kao i geografskom profilisanju kriminalnih žarišta i mogućih izvora nelegalnog oružja.

ATF ovaj program ustupa Vladi Kosova na besplatno korišćenje. ATF je policijska uprava unutar američkog Minisarstva pravde koja se bavi prevencijom nasilnih krivičnih djela.

Vladu Kosova na svečanosti potpisivanja zastupao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova, Saša Rašić, a Memorandum o razumjevanju potpisao je direktor javne bezbjednosti Kosova Driton Gashi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.