Glavne prekretnice u životu

Uzvišeni Allah je sve savršeno uredio. Ni u jednom segmentu života nas nije obavezao nečim a da nas prevashodno nije opskrbio sposobnostima koje su nam potrebne da pređemo upravo tu stepenicu života, i to baš onako kako će to biti najbolje za nas, što na dunjaluku, što na ahiretu inšaAllah.

Završavanjem studija, na primjer, na pragu si da kročiš u dosad najveće izazove u životu. Moraš najmudrije pristupiti prioritetima, afinitetima, željama i dugoročnim ciljevima. Uporedo s tim, ne samo da si najbistrijeg uma ikad, nego si i u najvećoj životnoj snazi, koju moraš iskoristiti. Neko iskustvo nemaš, ali tim bolje, jer da je tu, to možda ne bi bila mladost, bar ne ona mladost kojoj su granice nepoznanica.

Osvrnimo se nakratko na arapsku terminologiju po pitanju same riječi ‘odluka’. U arapskom jeziku odluka se kaže ‘ihtijar’. Fascinirajuće je da je korijen te riječi identičan korijenu riječi ‘hajr’. Odluke sa lošim posljedicama su tu da bi nas učile, a odluke sa dobrim posljedicama su tu da nas dodatno ‘poguraju’ u smiraj i Allahovo zadovoljstvo. To je još jedan mali detalj u kojem se ogledaju nepregledna prostranstva neizmjerne Allahove milosti.

Izazov je blagodat!

Neizvjesnost je blagodat!

S tim u vezi, potrebno je ukazati i na neke zamke koje današnji mladi čovjek često ne umije uspješno zaobići. Najčešće će se zapetljati u zamke širokog izbora, trošeći svoju mladost da bi se pronašao, ili pak nekoga pronašao.

Naći ćeš se u mnoštvu prilika, elhamdulillah, ali odluči se već za nešto, djeluj. Fokusiraj se na ono što osjećaš da ti je najbliže, jer vrlo brzo će doći trenutak kad ćeš se najednom okrenuti i suočiti s nemilosrdno brzim protokom vremena. Godine su prošle, mladost je iza tebe, a ti nisi učinio ništa!

Kad znaš da imaš potencijal, kad znaš da je to nešto što dovoljno želiš, fokusiraj se i nek to bude BAŠ TO čime ćeš ti biti BAŠ TAJ. Tako isto, nije baš pametno očekivati da kad upoznaš nekog da odmah znaš da je TAJ/TA, zanemarujući činjenicu da svaki brak može biti ONAJ PRAVI, ako je naš odnos prema njemu takav, tj ako investiramo u njega posmatrajući ga na taj način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.