Opis lica Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je čovjek i svojstvene su mu emocije koje su svojstvene i ostalim ljudima. Kada je nešto negirao, ili se naljutio zbog nečega, ili se obradovao nečemu, to se dalo primjetiti na njegovom licu. Njegove supruge, majke pravovjernih i njegovi ashabi su to primjećivali pa se od njih prenose hadisi u kojima oni opisuju izraz njegovog lice u raznim stanjima, od kojih ćemo neke navesti.

Lice mu sijalo kao puni mjesec

Hasan b. Ali, radijallahu anhu, je rekao: ”Moj dajdža Hind b. Ebi Hale je znao slikovito pričati, pa sam ga zamolio da mi opiše Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i on započe: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše krupan, veličanstvenog izgleda, lice mu je sijalo kao puni mjesec…’” (Tirmizi)

Lice mu zasjalo od radosti

U podužem hadisu koji govori o pokajanju K’aba b. Malika, radijallahu anhu, K’ab b. Malik priča: ”Kada sam nazvao selam Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, lice mu je zasjalo od radosti i odgovorio mi je: ‘Raduj se najboljem danu koji ti je došao otkako te je majka rodila.’” (Buhari, Muslim)

Promjena raspoloženja vidjela bi se na njegovom licu

Aiša, Vjerovjesnikova žena, priča: ”Nisam vidjela da se  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, smije toliko da mu se ukaže resica. On se samo osmjehivao. Kad bi vidio oblak ili vjetar, promjena raspoloženja vidjela bi se na njegovom licu.

‘Allahov Poslaniče, ljudi se obraduju kad vide oblak u nadi da nosi kišu – rekoh – a na tvom licu uvijek kad ga vidiš primjetim nelagodu?’

‘Aiša, ko mi može garantovati da ne nosi kaznu? Neki su kažnjeni vjetrom. A neki su, ugledavši oblake, povikali: ‘Ovaj nam oblak kišu nosi.’ (Buhari, Muslim)

Lice mu pocrvenilo

Imam bilježi Buhari u svome Sahihu da su se ashabi, radijallahu anhum, sastali radi dogovora o nekim ratnim pitanjima. Među njima je bio Halid bin Velid (Allahova sablja), Bilal ibn Rebah i Ebu Zerr. Govorio je Bilal, pa mu Ebu Zerr replicirajući reče: ”Sine crnkinje!” Bilal reče: ”Tako mi Allaha, sa ovim ću upoznati Allahovog Poslanika”, pa je otišao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestio ga: ”Allahov Poslaniče!” reče ”rekao mi je to i to.” Tada je lice Allahovog Poslanika pocrvenilo i on je pozvao Ebu Zerra pa mu rekao: ”Zar ga želiš osramotiti majkom njegovom? Ti si uistinu čovjek u kome još ima džahilijeta.”

Ebu Zerr je izašao i rekao: ”Zasigurno ću tako mi Allaha, vratiti Bilalu njegovo pravo koje ima kod mene.” Pa je Ebu Zerr, radijallahu anhu, položio glavu na zemlju i rekao Bilalu: ”Gazi Bilale, moju glavu, nogom svojom! Allaha mi, ja je podići neću dok je ti svojom nogom ne nagaziš!”

Svijetla lica – odlika ovog ummeta

Ono čime je odlikovan ovaj ummet jeste i činjenica da će se iskreni sljedbenici Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na Sudnjem danu raspoznavati bijelinom i svjetlošću svojih lica, ruku, nogu i ostalih dijelova tijela koje su prali prilikom ozimanja abdesta. Takvo obilježje neće imati nijedan od ranijih naroda.

Na tu karakteristiku ukazuju sljedeći hadisi:

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao: ”Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: ’Zaista će moj ummet doći na Sudnji dan svijetlih lica ruku i nogu od tragova abdesta, pa ko je od vas u mogućnosti da svoju  svjetlost poveća neka to uradi.’” (Buhari i Muslim)

U Muslimovoj predaji stoji: ”Ashabi rekoše: ’Allahov Poslaniče, hoćeš li ti nas tad poznati?’ On reče: ’Hoću, vi ćete toga dana imati obilježja na licu koja neće imati niko od pripadnika ranijih naroda… ’”

Abdullah ibn Mes’ud, radijallahu anhu prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je, o vrijednosti čuvanja i prenošenja njegovih hadisa, rekao: ”Neka Allah ozari lice svakom onom ko od nas čuje neki hadis i prenese ga onako kako ga je čuo! Mnogo je onih koji će preneseni hadis bolje razumjeti od onoga koji ga je izravno čuo.” (Tirmizi, Ibn Madždže, Ahmed)

Neki učenjaci su rekli: ”Nema nikog od onih koji se bave izučavanjem hadisa a da im lice nije ozareno i svijetlo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.