Sutra nova runda razgovora Thaçi – Dačić

Uz posredovanje Catherine Ashton, premijeri Srbije i Kosova nastavljaju razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U Bruxellesu bi sutra, 3. marta oko podneva, trebala početi šesta runda razgovora između premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Thaçija o unapređenju odnosa između Beograda i Prištine.

Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom i uz posredovanje visoke evropske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Glavna tema šeste runde razgovora između Dačića i Thaçija trebala bit biti uspostava zajednice srpskih opština na Kosovu, prenosi državna srbijanska novinska agencija Tanjug.

Iz Evropske komisije ranije je najavljeno da će se Ashton prvo sastati odvojeno s Dačićem i sa Thaçijem, a potom će razgovori biti nastavljeni utroje.

Dačič je prethodnih dana u izjavi medijima kazao da je dijalog između Beograda i Prštine u kritičnoj fazi, jer, kako je kazao, prištinske vlasti ne žele da prihvate „ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera“.

Posljednja runda razgovora između dvojice premijera, uz posredovanje Ashton, održana je 20. februara ove godine u Bruxellesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.