Posljednje riječi princeze Dajane koje je izgovorila smrskane glave i grudnog koša

Avgusta 31. princeza Dajana (Diana) nastradala je u pariskom tunelu. Automobil u kojem je bila, zbog neprilagođene brzine i vozača, čiji je test krvi upućivao na to da je bio pijan, zabio se u jedan od stubova tunela. Na licu mjesta poginuli su Dajanin novi partner Dodi Al-Fajed (Al-Fayed) i vozač Henri Paul.

Telohranitelj Trevor Ris-Džons (Rees Jones) jedini je preživeo nesreću, dok je princeza naroda, kako su je od milja zvali, preminula četiri sata kasnije u bolnici.

U minutima nakon nesreće, u polusvijesti na zadnjem sjedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko cijelog Pariza. Oko jedan ujutro informaciju o nesreći je preko ambasadora dospjela i do palate u Škotskoj, gdje su bili Dajanin bivši suprug Čarls (Charles) i njegova majka, kraljica Elizabeta II (Elizabeth). Čarlsu je javljeno da je Dajana bila u saobraćajnoj nesreći, ali da je samo slomila ruku.

Preko novinara oko 3.30 sati princ Čarls i kraljica saznali su kako je Dajana preminula na operacinom stolu. Uslijedio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vijesti objavi tek ujutro. Kad su ujutro Vilijamu (William) i Hariju (Harry) rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je Londonom vladao haos.

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po tijelo, a Elizabeta i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dječake prije suočavanja s javnošću na sahrani. Javnost je ludovala. Kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da ima veze s Dajaninom smrću.

Premijer Toni Bler (Tony Blair) je skoro danonoćno zvao i govorio da “u ime spasenja monarhije da izjavu i vrati se u London”. Čarls se vratio sinovima u Balmoral i započele su svađe oko pripreme sahrane. Kraljica je htjela da bude privatna, ali Čarls i Filip su je uvjeravali da će to samo dodatno razljutiti građane i da im treba dati priliku da se dostojanstveno oproste od svoje princeze.

Sahrana, koja je od početka do kraja trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.