Kako izgleda najsmrtonosniji obrok

Ukoliko pojedete veće količine ovog obroka, čeka vas sigurna smrt. Zašto bi onda iko pristao da ga proba?

Simptomi počinju odmah nakon nekoliko minuta. Prvo vas svrbi jezik, golica vas nešto u usnoj duplji. Potom počinje mučnina, bol u stomaku i dijareja. Zatim će vam utrnuti udovi, uz nekontrolisano znojenje i balavljenje. Onda ćete osjetiti slabost i drhtavicu, ubrzo počinje i postepena paraliza dijafragme, nevjerovatno veliki pad krvnog pritiska, problemi sa disanjem. Usne vam plave, plave vam prsti na rukama i nogama, srce otkazuje. Sve to u vremenskom intervalu od najmanje sedamaest minuta do sat vremena, najviše. I sve vrijeme ste veoma svjesni svega što vam se događa.

Sve ovo desiće vam se nakon nekoliko zalogaja najsmrtonosnijeg obroka, u šta se uvjerio i Lio Benedictus koji je za britanski list Guardian napisao tekst „Preživio sam najsmrtonosniji obrok na svijetu“.

„Moj potencijalno ubitačni meni sastojao se od naduvane ribe, ’kluvak’ paste od oraha i najvrelijeg čilija na svijetu. Nije me ubio, ali nije ni bio mnogo ukusan“, piše Benedictus.

Glavni sastojak na pomenutom meniju bila je upravo naduvana riba, koja spada u familiju morskih i priobalnih riba reda „Tetraodontiformes“. Ove ribe smatraju se jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svijetu. Njihova upotreba u ishrani zabranjena je u mnogim zemljama, dok se u Japanu smatra specijalitetom.

U toj zemlji izlazećeg sunca ova riba često se nalazi na meniju, ali čak i tamnošnji kuhari uklanjaju opasne dijelove mesa koji sadrže otrov tetrodokstin. On se u konačnom jelu nalazi tek u malim količinama, ali ni to nije zanemarljivo jer je tetrodokstin skoro hiljadu puta moćniji od cijanida.

Benedictus navodi kako se niko osim njega nije usudio da proba i zmijsko vino, za koje tvrdi da je veoma okrepljujuće. Napitak koji sadrži otrov kobre i škorpiona pomiješan je sa limunskom kiselinom, i izvrsno je došao uz dezert od makarona i kikirikija začinjenih cijanidom.

Naduvana riba nalazi se na listama zabranjenih namirnica širom svijeta, pa i u Velikoj Britaniji. Međutim Benedictus je imao specijalnu priliku da ga proba na jedinstvenoj humanitarnoj večeri organizovanoj od strane organizacije „Remeber a Charity“.

Cilj događaja bio je da odabranim bogatašima prikažu kako izgleda smrt i time ih podstaknu na veće učešće u humanitarnim akcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.