Hashim Thaçi: Nikad, nikad, nikad…

Hashim Thaçi rekao da kosovski Srbi “nikada” neće dobiti status kakav ima Republika Srpska. Thaçi odbacio i autonomiju i specijalni status. Prethodno Thaçijev nastup pred skupštinom prekinula dvojica poslanika pokreta Samoopredjeljenje.

Premijer Kosova Hashim Thaçi odbacio mogućnost da kosovski Srbi dobiju status kakav u BiH ima Republika Srpska, a odbacio je i autonomiju i specijalni status za sredine u kojima Srbi čine većinu. Thaçijev govor pred kosovskim parlamentom prekinuli poslanici pokreta Samoopredjeljenje.

“Ni Republika Srpska, ni autonomija, ni podela, ni specijalni status, neće biti u zakonodavnom mandatu tog mehanizma ( Zajednice srpskih opština ) “, rekao je Thaçi na konferenciji za novinare održanoj pošto su njegov govor pred parlamentom prekinuli poslanici pokreta Samoopredjeljenje.

“Poštovani predsjedavajući, poštovani ministri, poštovani poslanici”, bilo je jedino što je Thaçi uspio da izgovori za govornicom, u namjeri da poslanike i javnost informiše o poslijednjoj rundi dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Poslanici Samoopredjeljenja Visar Imeri i Glaufk Konjuvca su ispred govornice razvili transparent “Hashimovo Kosovo” i tako zaklonili Thaçija.

Thaçi se povukao sa govornice, a predsjedavajući skupštine je prekinuo sjednicu. Premijer je zatim održao konferenciju za medije.

“Na slijedećem sastanku očekujem da odredimo vremenske rokove za rasformiranje ilegalnih srpskih struktura sa posebnim akcentom na bezbjednost i pravosuđa. Mi na slijedećem sastanku 4. marta očekujemo da odredimo detalje mehanizma koji će imati ključnu ulogu u sprovođenju svih postignutih sporazuma u praksi”, rekao je premijer.

Thaçi je rekao da je jedno od značajnih pitanja o kojima se diskutovalo na poslijednjoj rundi u Briselu, a koje sadrži “evropske komponente” je održavanje lokalnih izbora na sjeveru i popis stanovništva.

“Za organizovanje lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru postoji saglasnost da to uradi neka međunarodna organizacija, u ovom slučaju OEBS, na poziv kosovske vlade i po kosovskim zakonima. Nema sumnje da će se izbori održati i biće overeni od Centralne izborne komisije”, rekao je Thaçi.

On je rekao da je formiranje “Asocijacije srpskih opština” u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi, ali i rekao da ta asocijacija neće imati izvršnu i zakonodavnu vlast.

“To je jasno. Neće biti zamjene za skupštine opštine niti se ingerencije opština mogu preneti na ovaj mehanizam. Nećemo dozvoliti formiranje trećeg nivoi vlasti na Kosovu, ali ja ne mogu da zaustavim Srbiju da sanja o tome.

Srbija je sanjala i podjelu Kosova, formiranje autonomije, specijalni status i srpsku republiku. Svi ti snovi su splasnuli 25. jula 2011. godine kada smo stavili pod kontrolu sve pogranične tačke Republike Kosova”, rekao je Hashim Thaçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.