EU razmišlja o razmjeni teritorija Srbije i Kosova

Švicarski historičar, novinar i eskpert za Balkan Andreas Ernst rekao je za današnje izdanje srbijanskog lista “Politika” da se sva rješenja na Balkanu nameću spolja i da se u Briselu i Berlinu razmišlja o razmjeni dijelova teritorije Srbije i Kosova.

On je precizirao da ni srpskim, ni kosovskim zvaničnicima razmjena teritorija nije strano riješnje, ali da oni ističu “da u ovom trenutku to nije ostvarivo zbog odbijanja međunarodne zajednice”.

“Njemačke diplomate su mi potvrdile da na tu temu ima razmišljanja, u Berlinu i Briselu. Naglasili su da razmjena regija bila dobra rješenje, ali da o njoj ne mogu zvanično da raspravljaju jer je ta tema za međunarodnu zajednicu tabu”, rekao je Ernst.

On je istakao da ne razumije stav međunarodne zajdnice da nema promjene granica, pošto je upravo međunarodna zajednica doprinijela promjeni granica omogućivši otcepljenje Kosova.

Po njegovim riječima, za rješenje se ne može računati na saglasnost Srba na Kosovu, već na “iznuđen pristanak” na rješenju koje neće biti konačno, prenosi Beta.

Ernst je lureat Nagrade za novinarstvo Društva za Jugoistočnu Evropu iz Minhena. On je, međutim, na dodjeli nagrade istakao da ne može da primi nagradu koja nosi ime naciste Rudolfa Fogela, poslije čega je naziv nagrade promijenjen, dok su predstavnici Društva izjavili da će se pozabaviti nacističkom prošlošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.