Hrvati uskoro ustavna manjina na Kosovu

U Skupštini Kosova nema predstavnika hrvatske manjine, ali postoji politička volja za jači uticaj te manjine na svakodnevna pitanja.

Predstavnik Ministarstva za dijasporu najavio je u Zagrebu skore izmjene Ustava kojima će hrvatska manjina na Kosovu biti određena kao nacionalna manjina, što će unaprijediti i finansijsku pomoć koja je do sad bila nedovoljna, saopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Elbasan Morina, voditelj projekta za razvoj dijaspore, susreo se u Saboru sa članovima Odbora za Hrvate izvan Hrvatske kojima je rekao da je složena situacija na Kosovu i činjenica da se još uvijek radi na rješavanju pitanja srpske manjine djelomični razlog što se puna pažnja nije posvećivala statusu hrvatske manjine.

Pomoć hrvatskim iseljenicima

U Skupštini Kosova nema predstavnika hrvatske manjine, međutim ni sama hrvatska zajednica iz Janjeva nije pokazivala veći interes za tako nešto, rekao je Morina i dodao kako na Kosovu postoji politička volja za jači uticaj hrvatske manjine na pitanja u svakodnevnom životu.

Predsjednik saborskog odbora Ivan Šuker podsjetio je kako je Vlada prošle godine osnovala Ured za Hrvate izvan Hrvatske koji finansira hrvatske iseljenike, a uglavnom obnovu kuća Hrvata iseljenih iz Bosne i Hervegovine.

Dio novca usmjeren je Hrvatima u Janjevu, ali i onim u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.