Srbija se mora suočiti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno

Beograd i Priština treba da shvate da Kosovo i njegova nezavisnost ne predstavlja samo volju Albanaca i Srba, poručeno je.

Nezavisnost Kosova je realnost, a Srbija će prije ili kasnije morati da se suoči s tom realnošću, a verbalna agonija koja traje mjesecima treba da se privede kraju i oslobodi prostor za konstruktivno djelovanje na političkoj sceni Srbije, poručeno je danas na okruglom stolu “Gdje je Kosovo danas?” u beogradskom Medija centru.

Na skupu koji je okupio predstavnike organizacija civilnog društva, medija i političkih institucija iz Beograda i Prištine cilj je bio pokretanje debate o pregovorima Beograda i Prištine, trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji i na Kosovu, međuetničkim odnosima, bezbjednosnim izazovima i evropskoj perspektivi regiona.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je ocijenila da nije iznenađujuće što su nedavni događaji vezani za aferu ‘Šarić’, zbog tajminga i načina na koje je došlo do objelodanjivanje podataka vezanih za državnih vrh Srbije, bili usmjereni na diskreditaciju premijera Ivice Dačića.

“Jedini u vladi je postigao konkretne rezultate. Dnevna razmjena informacija je dio opšteg raspada institucija i društva ali u tom čitavom galijatimasu je osporavanje pregovora sa Prištinom. Medijska kampanja jer se upravo ovih dana, sa beogradske perspektive odlučuje o najbolnijoj temi-ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova”, rekla je Biserko.

Podsjetila je kako se dijalog Dačić-Taçi treba okončati prije 15. aprila kada šefica evropske diplomatije Cathetin Ashton treba da podnese izvještaj Savetu ministara koji daje preporuku Savjetu Evrope o dobijanju datuma za početak pregovora o prijemu u EU.

“Postavlja se pitanje da li će Dačič politički preživjeti udar i da li će imati priliku da pregovore privede kraju. Nije sasvim jasno da li je Vlada Srbije spremna da stavi tačku na kosovsko pitanje i time stvoriti preduslove za okretanje Srbije unutrašnjem razvoju i evropskim integracijama”, rekla je Biserko

On je dodala da je važno pitanje i odnosa unutar Evropske unije (EU). Posebno u kada je riječ o daljem proširanje EU.

Potpredsjednik Parlamenta Kosova Petar Miletić rekao je da će od normalizacije odnosa Beograda i Prištine najviše koristi imati kosovski Srbi, jer se, kako je podvukao, najveći broj tema koje se obrađuju u Bruxellesu upravo njih tiču.

“Dogovori su za nas neophodni i što se prvog djela tiče oni su uglavnom dobri”, ocijenio je Miletić izdvojivši dogovor o slobodnom kretanju koji je, po njegovim riječima, štetan po Srbe, ali i po Albance koji žive na jugu Srbije i pomoravskom dijelu Kosova.

Glavni urednik prištinske TV “Kohavision” Adriatik Kelmendi je u svom obraćanju učesnicima okruglog stola u Beogradu upozorio na opasnost od podjele Kosova. Prema njegovim riječima to bi Srbiju  automatski dovelo u sukob sa NATO.

“Beograd i Priština treba da shvate da Kosovo i njegova nezavisnost ne predstavlja samo volju Albanaca i Srba”, rekao je urednik prištinske televizije podsjetivši da je nakon rata “međunarodna zajednica pokazala gdje je granica”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.