(UZNEMIRUJUĆE) Ljekar krao ljudske glave i nosio ih kući!

Psiholog Cesare Lombroso koji je živio u 19. stoljeću proučavao je glave kriminalaca i došao je do zaključka kako se zloća čovjeka može pročitati na njegovom licu.

Talijanski vojni ljekar i psiholog Cesare Lombroso, koji je živio u 19. stoljeću, skupljao je ljudske glave. U svoju kuću u Torinu nosio je stotine glava smaknutih ubica i lopova kako bi ih proučavao.

Lombroso je skupljao i lobanje, mozgove, oružja ubistava, a sve se to danas može vidjeti u muzeju koji je otvoren još 1892. godine. Medu eksponatima su i ljudske glave koje su presvučene voskom, piše Bild, prenosi 24sata.hr.

Na taj je način Lombroso pokušao “sačuvati” crte lica kriminalaca. Nakon godina istraživanja Lombroso je počeo tvrditi da se zloća čovjeka može pročitati na njegovom licu. Tako je Lombroso tvrdio da kriminalci imaju spojene obrve i određene deformacije lobanje.

Glave smaknutih ubica i lopova koje je proučavao krao je iz zatvora. Njihove porodice o tome nisu znale ništa. Kada se saznalo što Lombroso radi neki su potomci nazad tražili posmrtne ostatke predaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.