Opozicija krivi Vladu za vizni režim

Opozicija smatra da je izvještaj Evropske komisije demantirao sve izjave Vlade o ostvarivanju kriterija za viznu liberalizaciju.

Kosovska opozicija optužila je Vladu da je kriva za neispunjavanje kriterija za viznu liberalizaciju i smatra da nije postojala politička volja za ostvarivanje utvrđenih kriterija.

Predsjednik parlamentarne grupe Demokratskopg saveza Kosova (DSK) Ismet Beqiri rekao je za Radio Kosova da je izvještaj Evropske komisije (EK) o ostvarivanju kriterija za liberalizaciju viza demantirao sve izjave Vlade o ostvarivanju kriterija za viznu liberalizaciju.

“Izvještaj je realan i treba biti podstrek mobilizaciji. Da se prestane s praznim riječima Vlade i njenih zvaničnika. Daj Bože da ovo malo vremena koje je preostalo ovoj Vladi učini nešto korisno”, kazao je Beqiri.

Minimalni uslovi

Allma Llama, poslanica Pokreta Samoopredjeljenje, ocijenila je da Vlada nije ispunila ni minimalne uslove za liberalizaciju viznog režima, posebno one koje se odnose na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Sve ovo dokazuje nedostatak političke volje za vladavinom zakona, a baš je vladavina zakona prioritet broj jedan u ovom procesu”, kazala je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost u Skupštini Kosova Burim Ramadani rekao je da je odgovornost za sadašnje stanje na Vladi, a ne na Evropskoj uniji (EU), pošto Vlada nije ostvarila svoje obaveze u ovom procesu.

Među oko 70 izazova koje su u utorak predočeni institucijama Kosova od strane EK-a, borba protiv korupcije i organiziranog kriminal je među najznačajnijim prioritetima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.