Kad dijete ne pomažu: Konačno otkriven lijek protiv debljanja!?

Naučnici su objavili svoje otkriće da amleksanoks, lijek koji se trenutno prepisuje za astmu i neke druge bolesti, uspješno liječi gojaznost, dijabetes i masnu jetru kod miševa.

U izvještaju predstavljenom u novom broju časopisa “Nature Medicine” autori ističu da je jedan od razloga zbog kojih su dijete uglavnom neuspješne to što se tijela debljih ljudi prilagođavaju na smanjenje unosa kalorija tako što usporavaju metabolizam.

Drugim riječima, čojvek ne mršavi čak i pošto dijetom značajno smanji unos kalorija, jer određeni geni usporavaju metabolizam da bi spriječili trošenje nakupljenih zaliha.

“Čini se da amleksanoks mijenja metaboličku reakciju na pretjerano skladištenje kalorija kod miševa”, objasnio je direktor laboratorije Alan Saltiel. Novo istraživanje potvrdilo je otkriće istog tima iz 2009. koje je pokazalo da geni IKKE i TBK1 imaju ključnu ulogu u održavanju metaboličke ravnoteže.

“Izgleda da amleksanoks kod miševa inhibira dva gena IKKE i TBK1, koji zajedno djeluju kao svojevrsna kočnica metabolizma”, rekao je Saltiel i dodao: “Otpuštanjem kočnice, amleksanoks omogućava metaboličkom sistemu da sagorijeva više energije, odnosno da je manje čuva.”

Nova studija utvrdila je da amleksanoks djeluje na oba uzroka debljanja kod miševa – i na genetski i na prehrambeni. Lijek je uspješno smanjio težinu debelih miševa i čak obrnuo tok razvoja povezanih metaboličkih problema kao što su dijabetes i masna jetra, prenosi Tportal.

U sljedećem koraku stručnjaci će pokušati da otkriju da li amleksanoks, koji se u Japanu koristi za liječenje astme, a u SAD-u za ranice u ustima, djeluje na isti način i na ljude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.