Rentgensko snimanje zuba povezano s rakom štitnjače

Učestalo izlaganje rentgenskom snimanju zuba može povećati rizik od razvoja raka štitnjače, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Štitna žlijezda smještena u vratu je iznimno osjetljiva na ionizirajuće zračenje, osobito kod djece. Međutim, brojni stomatolozi zanemaruju potencijalni rizik dentalne radiografije, poručuju naučnici.

Tokom proučavanja 313 pacijenata oboljelih od raka, naučnici iz Brightona, Cambridgea i Kuvajta su otkrili povezanost izgleda za razvoj raka i rentgenskog snimanja zuba.

Godišnje se samo u Velikoj Britaniji dijagnosticira oko 1.900 novih slučajeva. Porazna statistika govori kako se ovaj broj više nego udvostručio između 1975. u 2006. godine.

“Pogrešno je vjerovati kako je povećano korištenje osjetljivih dijagnostičkih metoda isključivi krivac spomenutom porastu oboljelih”, izjavio je britanski naučnik dr. Anjum Memon.

Rezultati istraživanja su u skladu s prethodnim izvješćima koja su pokazala kako su povećanom riziku od raka štitnjače izloženi stomatolozi, zubni asistenti i zaposleni koji barataju s rentgenom. Ovi podaci ukazuju na činjenicu kako čestu izloženost čak i niskoj razini zračenja ne treba zanemariti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.