Optužili ženu da je vještica, mučili je pa živu zapalili

Bijesna masa mučila je ženu koju su optužili da je vještica nakon čega je spaljena živa pred više stotina užasnutih svjedoka u jednom gradu u pacifičkoj državi Papua Nova Gvineja, saopćila je u petak policija.

Ovo je posljednje u nizu ubistava povezanih s vračanjem, javio je AP. U ruralnom dijelu Papua Nove Gvineje vračanje se često okrivljuje za neobjašnjive nesreće.

Svjedoci, među kojima je bio veliki broj djece, užasnuto su posmatrali incident. Premijer, policija i zvaničnici osudili su ubistvo.

Žena je optužena da je vještica i okrivljena za smrt šestogodišnjeg dječaka, koji je umro od nepoznate bolesti u bolnici.

Žrtva je mučena zagrijanom željeznom šipkom, posuta je benzinom i zatim živa spaljena na gomili automobilskih guma u pokrajinskoj prijestolnici Mount Hagen.

Policijski komesar Simon Kauba u petak je kritikovao istražitelje u Mount Hagenu jer nisu nikoga uhapsili zbog ubistva.

– Incident se dogodio usred bijela dana pred stotinama svjedoka, a nemamo niti jednog osumnjičenog, rekao je policijski zvaničnik u Mount Hagenu Dominic Kakas.

Kakas je rekao da javnost ne želi da sarađuje, a policija ne sprovodi valjanu istragu. Dodao je da je glavni osumnjičeni suprug žrtve, koji je u bijegu.

Više od 50 osoba se sumnjiči da je učestovalo u ubistvu žene. Policijski službenici su bili prisutni tokom spaljivanja, ali nisu mogli spasiti ženu.

Policijski komesar Tom Kulunga je opisao ubistvo “šokantnim i đavolskim”.
– Mi smo u 21. vijeku i ovo je potpuno neprihvatljivo, rekao je Kulunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.