Priština: Restauracija osmanskog hamama starog 600 godina

Hamam čiju restauraciju nadgledaju arhitekti iz Turske bit će otvoren u martu

U Prištini je počela restauracija hamama iz vremena Osmanskog carstva. Restauracija hamama starog 600 godina je ranije započinjana puta, ali nije dovršena.

Prvi put, radovi su zaustavljeni zbog izvještaja Instituta za muzeje i očuvanje historijskih djela. Prema izvještaju, u unutrašnjosti i na vanjskoj strani hamama postavljena je fasada od cementa, koji se ne smije koristiti u restauraciji historijskih objekata.

Drugi put, radove je izvodila općina Priština 2007. godine, ali nisu vođeni dobro i pojavila se opasnost oštećenja hamama.

Treći put pokrenute radove sad nadgledaju arhitekti iz Turske.

Direktor Instituta za muzeje i očuvanje historijskih djela u Prištini Haxhi Mehmetaj je kazao da je jako sretan što će radovi konačno biti privedeni kraju.

“Konačno će Priština ponovno dobiti ovaj vrijedni objekat i to zahvaljujući turskim arhitektima koji znaju kako treba popraviti hamam. U proljeće, ovaj objekat će biti otvoren za posjetioce. Do sada smo možda izgubili oko 750.000 eura, ali nismo ništa dobili. Tješi nas to što nismo nekim radovima barem oštetili objekat jer bi tada izgubio na značaju. Pronaći ćemo krivce za izgubljeni novac, važno je da originalnost objekta nije pokvarena”, poručio je Mehmetaj.

On je pozvao sve građane da prisustvuju otvaranju hamama u martu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.