Dermatolozi upozoravaju na opasnost od tetovaža

Udruženje upozorava da boje za tetovažu sadrže toksične metale kao što su aluminijum, kobalt, hrom, bakar, gvožđe, živu i nikl, koji mogu biti kancerogeni kada dospiju u kožu.

Dermatolozi jednako podsjećaju da ove boje mogu izazvati i ekcem, sarkoidozu kože i druge bolesti, ili alergijsku reakciju (svrab, crvenilo, otok na mjestu tetovaže).

Tetovaže uz pomoć kane nose manji rizik. Kana je prirodna boja koja nije nimalo štetna, međutim, ona se kod tetovaža ponekad miješa sa nekim toksičnim supstancama, kao što je parafenilenediamin, koji može izazvati ekcem, koprivnjaču, alergijske reakcije, kao i trajne ožiljke, upozorava se u saopštenju.

Ukoliko žele tetovažu na bazi kane, korisnici treba da zahtijevaju da budu obaviješteni o sastavu boje. Boja mora biti narandžasta, nikako crna.

Tetovažu ne smiju da primjenjuju osobe koje boluju od hroničnih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, sarkoidoza ili vitiligo (leukodermija), upozorava Udruženje i dodaje da su u povećanom riziku po zdravlje i ljudi koji imaju dosta mladeža ili pjega.

Ukoliko baš žele da se tetoviraju, osobe sa osjetljivom kožom (mladeži, pjege), moraju prethodno da se konsultuju sa ljekarom, savjetuje Udruženje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.