Neprimjereno ponašanje policije građani moraju prijaviti

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić ocjenio je kao “tužno i ružno” privođenje desetorice srpskih mladića za Božić u Gračanici i istakao da će nadležni ispitati njihove navode da su fizički i psihički maltretirani od strane policajaca.

„Ne opravdavamo upotrebu prekomjerne sile od strane policijskih službenika i odlučni smo da ovo isteramo do kraja. Ukoliko su mladići bili matretirani onda će neko morati da bude kažnjen. Nadam se će policijski inspektorat Kosova učiniti sve, a očekujem i da će EULEKS dati svoj doprinos, da se istraga o njihovim navodima sproveda sa ciljem da određeni akteri budu kažnjeni, kako bi se jasno poručilo svima da se ovakve stvari ne mogu ponavljati ubuduće“, kazao je Rašić i pozvao građane da svako neprimjereno ponašanje policije prijave policijskom inspektoratu.

„Ukoliko to ne učine onda se ništa nije desilo“, dodao je on.

„Nije dobra stvar sto Srbi sa Kosova nisu uključeni u dijalog, jer oni najbolje znaju koji su njihovi problemi i potrebe. Sigurno bi dijalog bio uspješniji u smislu rješenja“, kazao je on.

Rašić, koji je funkcioner SLS-a, kaže da do sada nije bilo poziva predstavnika Beograda za sastanak sa Srbima uključenim u kosovske institucije ali da su spremni da se sastanu sa svima ukoliko bi to značilo bolji status Srba na Kosovu.

Na pitanje da li je realana srpska platforma, kojom se između ostalog traži veći stepen teritorijalne i političke autnomije za srpske sredine na Kosovu, Rašić napominje da je određena autnomija data Ahtisarijevim planom.

„Srpska platforma je dobra pozicija prema srpskoj zajednici na Kosovu. Međutim, mnoge stvari postoje ili su date Ahtisarijevim planom. Mislim da su platforme, bilo Beogradska ili Prištinska, nebitne. Tvrdim stavovima ne možemo rešiti probleme, interese dve strane moramo spojiti u jednu tačku, ukoliko želimo rešenja za probleme koje postoje“, kazao je Rašić.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić je govoreći o postignutim sporazumima Beograda i Prištine kazao da je zadovoljan dogovorom o integrisanom upravljanju granicama, ali da bi trebalo rješiti problem oko naplate osiguranja za vozila koji se tiče dogovora o slobodi kretanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.