Hernija ili kila

Hernija ili kila je stanje kada se unutrašnji dio tijela, poput nekog organa, istisne kroz oslabljeni dio mišića ili zida okolnog tkiva.

Obično su mišići jaki i dovoljno čvrsti da drže crijeva i organe na njihovom mjestu, ali ponekada nisu pa tako dolazi do hernije.

Tipovi hernije

Hernija se može javiti bilo gdje u predjelu stomaka. Najčešći tipovi su:

  • Ingvinalna hernija – ona se javlja kada tkivo (obično dio crijeva) prođe kroz donji dio stomaka.
  • Femoralna hernija – ona se javlja kada tkivo prođe kroz prepone ili na vrhu unutrašnjeg dijela butine.
  • Incizionalna hernija – ona se javlja kada tkivo prođe kroz hiruršku ranu ili rez koji nije u potpunosti zarastao.
  • Pupčana hernija – ona se javlja kada tkivo prođe kroz dio stomaka blizu pupka.
  • Postoji još jedan uobičajen tip hernije poznate kao hiatus hernia koja se javlja u gornjem dijelu stomaka (pogledajte “korisne linkove” za više informacija).

Koliko su česte

  • Ingvinalne hernije  – one su najčešći tip hernija. Ingvinalne hernije se mogu javiti u bilo kojoj dobi ali su one ipak oboljenje koje se može povezati prije svega sa starošću oboljelog. Što je čovjek stariji, veće su šanse za dobijanje ove vrste hernije.
  • Femoralne hernije – oko tri četvrtine slučajeva femoralnih hernija se javlja kod žena.
  • Incizionalne hernije – one nastaju kao komplikacija operacije stomaka. Šansa za dobijanje incizionalne hernije nakon operacije varira između 0.5-10%, u zavisnosti od tipa operacije.
  • Pupčane hernije – one su veoma česte kod male djece od koje oboli čak jedno od šestoro djece. U većini slučajeva pupčana hernija zacijeli kako dijete odrasta bez potrebe za liječenjem.

U mnogim slučajevima hernije uzrokuju veoma malo simptoma ili oni potpuno izostanu. Međutim, postoji šansa da hernija dovede do opstrukcije crijeva ili prekida dotoka krvi u crijeva, a i jedno i drugo predstavljaju hitne medicinske slučajeve.

Zbog potencijalnih rizika od ovih komplikacija, obično se preporučuje operacija da bi se izliječila hernija. Izuzetak čine pupčane hernije jer se rizici od komplikacija smatraju premalima da bi opravdali operaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.