O teritorijalnoj cjelovitosti i statusu Kosova nema pregovora

Premijer Hashim Thaçi uoči sastanka s premijerom Srbije održao vanrednu sjednicu sa predstavnicima svih političkih stranaka

Thaçi, prije sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Bruxellesu, 17. januara, održao je vanrednu sjednicu sa predstavnicima političkih stranaka Kosova nakon koje je poručio da teritorijalna cjelovitost i status Kosova neće biti pitanja otvorena za pregovore.

Dok sve političke partije podržavaju premijera Thacija, lider opozicione stranke Vetenvendosye Albin Kurti, preko pisanog saopćenja, objavio je da je protiv pregovora, da Thaçi prodaje Kosovo i da EU podržava njegovu politiku.

“EU i premijer Thaçi pomažu Srbiji. Ovim pregovorima Kosovo gubi mnogo. Dok za Srbiju važi bezvizni režim, Kosovo nema takvo pravo. Dok Srbija napreduje na putu ka EU, mi i dalje čekamo. Kosovo se prodaje, a Srbija je na dobitku”, navodi se u pisanom saopćenju Kurtija.

Srbija ne želi priznti Kosovo koje je 2008. proglasilo nezavisnost. Srbijanske vlasti su ranije saopćile da neće nikad priznati Kosovo, ali da neće odustati ni od članstva u EU. Za Srbiju nije uslov da prizna Kosovo kao državu kako bi postala članicom EU-a, ali mora poboljšati bilateralne odnose s Kosovom.

Srbijanski premijer Ivica Dačić i premijer Hasim Thaçi su se sastali u oktobru prošle godine u Bruxellesu u prisustvu visoke predstavnice EU za vanjske poslove Catherine Ashton. Pregovori o normalizaciji odnosa će biti nastavljeni 17. januara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.