O Unmiku 17. januara u Briselu

Jedna od tema sastanka planiranog za 17. januar u Briselu biće finansiranje Unmik-administracije na sjeveru Kosova, piše srbijanska Politika

Kosovske institucije, koje su bile u obavezi da finansiraju Unmik administraciju u julu su obustavile isplatu lokalnom osoblju i istog mjeseca otvorile Administrativnu kancelariju u sjevernoj Mitrovici, pokušavajući da rad Unmikove kancelarije prebace na kancelariju koju je otvorila vlada, piše ovaj list.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo u Srbijanskoj vladi Krstimir Pantić potvrdio je za Politiku da će se o problemu finansiranja Unmika najvjerovatnije razgovarati na prvim slijedećim političkim razgovorima u Briselu.

Nikola Jovanović, urednik lista “Izazovi evropskih integracija” potvrdio je ovu informaciju, naglasivši da “dok god se ne postigne političko rješenje prihvatljivo za obije strane, Unmik treba da nastavi da neometano funkcioniše”.

Politika piše da polovina članica UN ne uplaćuje doprinos za Unmik, a kosovski Albanci i SAD vrše pritisak da se zatvori kancelarija u sjevernoj Mitrovici.

Politika podsjeća da je više od 100 lokalnih radnika Unmika kancelarije u sjevernoj Mitrovici 31.decembra prošle godine prestalo da radi, jer im nisu produženi ugovori pošto kosovske institucije, koje su bile zadužene za finansiranje Unmik administracije, već šest mjeseci nisu uplaćivale novac.

Predstavnici četiri opštine sa sjevera krajem decembra su razgovarali sa šefom Unmika Faridom Zarifom, ali rješenje nije pronađeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.