Prizrenski Romi i njihov doprinos kulturi i vrijednostima na Kosovu

Doprinosi prizrenske romske zajednice manjinskoj kulturi i poziciji na Kosovu prelazi njene granice. U Prizrenu je 1969. godine osnovano prvo romsko kulturno i umjetničko društvo “Durmish Asllano”. Nysret Seharsoi, romski stanovnik Prizrena, organizirao je prvi kongres manjina 1971. godine.

Prijašnja kosovska državna televizija prikazala je prvu romsku televizijsku emisiju 1986. godine, a kosovski Romi bili su uveliko odgovorni za uspostavljanje standardnog romskog jezika.

Danas, Prizren ima 6,000 Roma, što je najveća koncentracija na Kosovu.

Muhamet Arifi, direktor nevladine organizacije “Balkan Sunflowers Kosovo” koja podržava kulturne aktivnosti, izjavio je za SETimes kako romska zajednica ima jedinstvene vrijednosti koje bi društvo trebalo čuvati i posmatrati kao prednost.

“Romi imaju staru kulturu i tradicije koje su važne ne samo njima nego i društvu u kojem žive”, kazao je Arifi. “Njihova muzika, jezik i nošnja su prisvojili unikatnu simboliku od drugih zajednica na Kosovu. To je važno za cjelokupnu kulturu Kosova i treba se očuvati i promovirati”.

Dva romska filmska festivala su održana na Kosovu 2012. godine. Prvi festival o etničkim Romima održao se početkom 2012. godine, a organizirala ga je Kosovska fondacija za otvoreno društvo. Drugi je bio Rolling Film festival u decembru.

Sami Mustafa, romski filmski producent koji je rođen na Kosovu ali živi u Francuskoj, vratio se na Kosovo da organizira Rolling Film Festival. Mustafa je govorio o pozitivnom uticaju kulturnih i umjetničkih događaja na odnose među zajednicama.

“Kosovari nisu navikli da sjede pored Roma i gledaju film. To se ne dešava, ali to je ono što pokušavamo da uradimo, nešto što će ljude potaknuti na interakciju, pošto nemaju mnogo prilika da u javnosti razgovaraju o kulturi, politici”, rekao je Mustafa. “Važno je da izraze svoja mišljenja i uklone barijere na obje strane”.

Avdi Misini, romski aktivist i novinar iz Prizrena, izjavio je da opće predrasude o Romima još uvijek ustrajavaju na Kosovu, ali da se i to polako mijenja. Istaknuo je i to da kad god se romska kultura dobro predstavi, dolazi do promjene u percepciji predstavnika drugih zajednica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.