Jačanje veza: Prizren je most koji spaja Kosovo i Tursku

Festival koji okuplja umjetnike, aktiviste, muzičare i akademike s Kosova i Turske proširio je komunikaciju između dviju zemalja i intenzivirao saradnju u različitim kulturnim oblastima.

Ipak, još uvijek ima prostora za rast društveno-kulturnih odnosa između dviju zemalja, kako kaže Ares Shkurta, organizator Savremenih kontura Kosovskog festivala, održanog u Istanbulu od 27. do 29. decembra.

Shkurta je izjavio da su najčešće kulturne organizacije iz Turske na Kosovu pozorišne grupe koje nastupaju u dijelovima Kosova gdje se govori turski jezik, posebno u Prizrenu, te manifestacije koje se održavaju tokom mjeseca Ramazana.

“Moglo bi se uraditi mnogo više”, rekao Shkurta. “Saradnja na bilateralnom nivou ne bi trebala biti ograničena na dio Kosova s kulturnim naslijeđem iz [Otomanske imperije]”.

Shkurta je istaknuo da se organizacije na Kosovu suočavaju s finansijskim poteškoćama.

“Nema nijednog kulturnog događanja na Kosovu kod kog nema finansijskih zabrinutosti. Većina manifestacija se u velikoj mjeri podržava volonterskim radom”, rekao je on.

Finansijska pomoć iz Turske mogla bi doprinijeti jačanju društvene i kulturne saradnje, dodao je Shkurta.

“Izgleda kao da postoji ozbiljan jaz u društveno-kulturnoj zastupljenosti Turske na Kosovu u odnosu na zastupljenost Kosova u Turskoj, vjerovatno zato što je kulturna produkcija Turske mnogo bogatija i raznolikija”, izjavio je Sadan Inan Ruma, vanredni profesor međunarodnih odnosa i balkanske politike na Univerzitetu Bilgi u Istanbulu.

Televizija i kino su jedna oblast gdje Turska ostavlja utjecaja na kosovsku industriju u nastajanju.

“Kinematografski procvat u Turskoj na neki način pomaže podmlađivanju kosovske kinematografije”, izjavio je Veton Nurtollari, umjetnički direktor Dokufesta, jednog od najuspješnijih balkanskih festivala dokumentarnog filma koji se godišnje održava u Prizrenu.

“Taj utjecaj se osjeća na način kako se radi u kinematografiji, bilo da je ona kosovska, albanska ili kinematografija na drugim teritorijama gdje se govori albanski jezik”, rekao je Nurtollari. “Vidim kako se i na Kosovu i u Albaniji usvaja cijeli koncept za stvaranje nečeg sličnog turskoj kinematografiji”.

Nurtollari je dodao da Turska ima tendenciju promoviranja kulture koja dolazi iz Turske kod gledatelja na Kosovu.

“Mislim da ima prostora za unaprjeđenje u ekspanziji raspona [aktivnosti] i za promoviranje suvremene umjetnosti, razmjenu projekata i festivala, i slično”, rekao je on.

Nurtollari jedodao da bi volio da na Kosovo dođe veći broj turskih filmskih producenata i podijeli svoja iskustva i znanja sa svojim kosovskim kolegama, te da se na taj način poveća obim saradnje između dviju zemalja u oblasti kinematografije.

Shkurta je također rekao kako smatra da ima mnogo mogućnosti za proširenje saradnje u drugim oblastima, poput suvremene umjetnosti, fotografije, muzičke produkcije i disciplina poput sociologije i medija.

Festival je bio domaćin izložbi pod nazivom “Sui Generis” u muzeju Santralistanbul Energy, gdje su do 15. januara izloženi radovi desetorice mladih kosovskih umjetnika koji odražavaju život na poslijeratnom Kosovu.

U Modernom kinu u Istanbulu također je prikazano šest kratkih filmova na temu poslijeratnog Kosova. Među ostalim manifestacijama na festivalu bili su muzički nastupi uživo poznatih grupa i umjetnika, uključujući i solistički koncert kosovskog gitariste Petrita Cekua, nastup Grupi Gazmor i Shpata Dede, te noć džeza s kosovskim grupama Trio Love i Gipsy Groove.

Sociolozi Shkelzen Maliqi i Sezgin Boynik održali su panel-diskusije o posljedicama otomanskog doba na identitet i kulturu na Balkanu i Kosovu. U međuvremenu, predstavnici nove medijske platforme Kosovo 2.0 pojasnili su turskoj publici stanje po pitanju medija na Kosovu i u postjugoslavenskim zemljama.

Sislej Xhafa, jedan od najpoznatijih suvremenih kosovskih umjetnika koji živi i radi u Njujorku, također je podijelio svoje iskustvo s turskom publikom. Xhafa je predstavio svoj raniji rad u drugim organizacijama u Istanbulu. “Pozitivna energija turskog naroda“ vraća ga uvijek iznova u Tursku, izjavio je on.

“Činjenica da smo danas ovdje i dijelimo iskustva pokazuje da Turska i Kosovo imaju vrlo dobre društvene i kulturne veze”, rekao je Xhafa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.