Balkan 2012. – Slavili i proklinjali haške presude

U četvrtom, posljednje, nastavku pregleda najvažnijih događaja na Balkanu donosimo presjek dešavanja u oktobru, novembru i decembru 2012. godine.

Inače, godinu na izmaku obilježili su brojni značajni događaji na Zapadnom Balkanu, a neki od njih bit će, po mnogima, presudni za budućnost ovog dijela svijeta.  U četvrtom, posljednje, nastavku pregleda najvažnijih događaja na Balkanu donosimo presjek dešavanja u oktobru, novembru i decembru 2012. godine.

OKTOBAR 2012

Nakon 124 godine djelovanja 5. oktobra zatvoren je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH). Time je ugašena najstarija bh. kulturno-znanstvena institucija. Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da će zbog stabilizacije državnog proračuna u iduće dvije godine biti potrebno smanjivanje plaća u javnoj upravi, te najavio moguća otpuštanja.

Grčka je predložila Makedoniji sklapanje memoranduma u svrhu rješenja spora oko imena Makedonije. U Hrvatskoj je umro predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem (1956).  Pokopan je jučer na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše državničke počasti.

Evropska komisija (EK) potvrdila je da neće predložiti Evropskom vijeću (EV) da Srbiji odredi datum početka pregovora sve dok Beograd ne ispuni uvjete u vezi s normalizacijom odnosa s Kosovom.

Na sudu u Beogradu četnički komandant iz Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović proglašen je mrtvim, čime je omogućena njegova rehabilitacija.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra. Najviše načelničkih mjesta osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA), i to ukupno 37 pozicija. Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH osvojili su manje glasova nego na izborima 2010. godine. U Republici Srpskoj (RS) značajan pad ostvario je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, dok Srpska demokratska stranka (SDS) od ovih izbora ima načelnike u 29 općina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je Islamabad, glavni grad Pakistana. Izetbegović je sastao sa predsjednikom ove zemlje Asifom Alijem Zardarijem. Istovremeno, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz doputovao je u dvodnevnu posjetu Srbiji, dok je postavljanjem kamena temeljca u glavnom kosovskom gradu Prištini, svečano je započela izgradnja najveće džamije na Balkanu.

U Crnoj Gori su 14. oktobra održani deveti parlamentarni izbori za crnogorski parlament od uvođenja višestranačja, a treći nakon stjecanja nezavisnosti 2006. godine. Koalicija “Za evropsku Crnu Goru” Mila Đukanovića osvojila je najviše glasova, odnosno 45,3 posto.

U Haškom tribunalu započelo suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za teške ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine.

Dragan Paravinja osuđen je 20. oktobra na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja, te ubojstva 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Tachiboravili su u posjeti u Bruxellesu gdje su se, po prvi put, zajedno sastali sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Catherine Ashton. Tachi je potvrdio da se rukovao sa Dačićem i “ponudio mu dvojno državljanstvo”. Pokret “Samoopredeljenje” s Kosova iznio je niz optužbi na Tachija povodom ovog susreta.

Albanska policija zaplijenila je 22. oktobra 3,7 tona kanabisa i uhapsila najmanje sedam krijumčara na jugu zemlje. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague boravio je 26. oktobra u posjeti Bosni i Hercegovini.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton stigle su u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Visoke zvaničnice posjetile su, također, i Srbiju, Kosovo i Hrvatsku.
Data je snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana na putu evro-atlanskih integracija i sveopćeg razvoja.

NOVEMBAR

Dopredsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministru vanjskih poslova te zemlje Zlatku Lagumdžiji pozlilo je tokom gostovanja u programu Federalne televizije (FTV). Lagumdžija je primljen u sarajevsku bolnicu zbog i
iscrpljenosti. Bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić odustao je od kandidature za novi mandat na čelu te stranke. Tadić je kasnije izabran za počasnog predsjednika DS-a.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton razgovarala je telefonom sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem. Clinton je Lukšiću prenijela kako Amerika daje podršku Crnoj Gori.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović potpisali su 6. novembra u Podgorici Sporazum o političkom djelovanju.

U Bruxellesu su 7. novembra, uz posredovanje visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, nastavljeni razgovori srbijanskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hashima Tachija.

U Mostaru je 9. novembra obilježena 19. godišnjica rušenja Starog mosta. Učenici mostarskih škola bacili su cvijeće u Neretvu.

Milo Đukanović izabran je tog dana za mandatara za sastav nove vlade, a u Zagrebu je održan mirni protest hrvatskih policajaca zbog odbijanja vlade da im poveća otpremnine. Najavili su da će u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva poduzeti “iznenađujuće, ali legitimne korake”.

U Sloveniji je održan prvi krug predsjedničkih izbora. Nijedan od tri kandidata, a to su bili Danilo Turk, Borut Bahor i Milan Zver, nije dobio većinu. U drugi krug ušli Turk i Pahor.

Otkrivena je afera s prisluškivanjem visokih zvaničnika u Srbiji. Samo prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan je čak 103 puta.
U Hrvatskoj je izvedena velika antikorupcijska akcija USKOK-a. Pod istragom se našlo 350 ljekara.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Hrvatske Radomir Čačić podnio je ostavku na tu dužnost nakon što ga je sud u mađarskom Kapošvaru osudio na kaznu zatvora od godinu i deset mjeseci zatvora zbog saobraćjane nesreće u kojoj su 2010. godine poginule dvije osobe.

Novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću 15. novembra uručena je Menšura. Događaju su prisustvovali brojni uglednici iz BiH, regiona i cijelog svijeta.

Haški tribunal oslobodio je 17. novembra hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. U Hrvatskoj je generalima priređen spektakularni doček. Poručeno je da je Hrvatska oslobođena drugi put, te da je konačno završen Domovinski rat. U Srbiji je  došlo do žestokih reakcija. Iznova je doveden u pitanje rad Haškog tribunala.

Istog dana australskiministar unutrašnjih poslova Jason Clare donio je odluku da Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan može da bude izručen Hrvatskoj.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je 20. novembra u Zagrebu na 10 godina zatvora za korupciju i ratno profiterstvo. To je prva tako visoka presuda jednom bivšem državnom premijeru na Balkanu.

Obrana generala Ante Gotovine najavila je prijavu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte te zatražila da se protiv nje provede istraga zbog njezinih nedavnih izjava medijima da pravomoćna presuda kojom su pred ICTY-ijem oslobođeni generali Gotovina i Mladen Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi smijenio je s dužnosti svog savjetnika i suspendirao izvršnog načelnika Agencije za državne registre vezano za zloupotrebu 1,4 miliona eura za izradu pasoša u kojoj je učestvovala Natalija Veljija, državljanka Njemačke.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su tužbe pred Međunarodnim sudom pravde nepotrebne ukoliko Hrvatska i Srbija dogovorom riješe sporna pitanja.

Srbijanski premijer Ivica Dačić boravio je u službenoj posjeti Turskoj. Tamo se sastao sa premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Abdulahom Gulom. Istaknuto je da su srbijansko-turski odnosi bitni za stabilnost regije. Erdogan je Dačiću kazao kako je Srbija ključna zemlja regiona.

Više hiljada građana Slovenije demonstriralo je na ulicama gradova te zemlje, prije svega u Ljubljani i Mariboru, tražeći ostavke političkih elita. Organizatori tvrde da demonstracije ne organizira ni ljevica, niti desnica, već građani koji Sloveniju smatraju svojim trajnim vlasništvom.

Obilježena je stogodišnjica formiranja Albanije. Premijer Kosova Hashim Tachi zahvalio je 25. novembra u Skoplju, na obilježavanju 100. godišnjice albanske državnosti, borcima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na njihovom doprinosu za slobodu Albanaca na Kosovu i u Makedoniji. Na ulicama Albanije, Makedonije i Kosova nosile su se albanske zastave. Centralna manifestacija održana je u euforičnoj atmosferi u prepunoj dvorani “Boris Trajkovski” u Skopju, najvećoj u Makedoniji, u kojoj je bilo oko 20.000 ljudi.

Na području Josipdola, nedaleko od vijadukta na autocesti A1 kod Miljanice u Hrvatskoj, nađene su kosti za koje se pretpostavljalo da su ljudske. DNK analizom je utvrđeno da je riječ o posmrtnim ostacima Drnišanke Antonije Bilić, koja je nestala 17 mjeseci ranije. Njezin ubica, vozač kamiona Dragan Paravinja nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

Slovački predsjednik Ivan Gašparović izazvao skandal tokom posjete Bosni i Hercegovini. Gostujući u Banjoj Luci kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Gašparović je usporedio BiH i RS sa Češkom i Slovačkom, koje su se mirno razdružile.

Haški tribunal oslobodio je bivšeg premijera Kosova i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja, te bivše niže zapovjednike OVK Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.

Haraninaj, konstatirao je sud, nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo da su sva trojica 1998. počinila ratne zločine nad Srbima, nealbancima i Albancima, navodno sumnjivima zbog suradnje sa Srbima, koji su bili zatočeni u logoru OVK u Jablanici.

DECEMBAR

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji Borut Pahor je dobio 67 posto glasova birača, te postao novi predsjednik Slovenije. Ramush Haradinaj i Hashim Tachi postigli su sporazum prema kojem bi Haradinaj od 2013. godine ponovo trebao postati premijer Kosova.

U Beogradu je uhapšen Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji i regionu. Mišković je saslušan jučer u MUP-u Srbije.Haški tribunal donio je konačnu presudu Milanu i Sredoju Lukiću, optuženima za užasne zločine u Višegradu. Milanu Lukiću potvrđena je doživotna kazna zatvora, dok je Sredoju Lukiću kazna sa 30 smanjena na 27 godina zatvora.

U neredima u Mariboru nakon prosvjeda protiv gradonačelnika pričinjena je znatna materijalna šteta. Uhapšeno više desetina izgrednika.Ambasador Srbije u NATO-u Branislav Milinković (52) izvršio je 6. decembra samoubistvo skakanjem s višespratnog parkinga na međunarodnom aerodromu u Bruxellesu.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton saopćila je da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Tachijem u Bruxellesu dogovorila da će probna primjena Sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima započeti na dva prijelaza 10. decembra.

Sud BiH osudio je 7. decembra državljanina Srbije Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora za teroristički napad na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.  Istog dana nekoliko hiljada studenata i zaposlenih na ljubljanskom univerzitetu napravilo je lanac oko Parlamenta Slovenije, protestujući protiv štednje u javnom viskom školstvu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić susrela se 8. decembra sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem na marginama Ministarskog vijeća OSCE-a u Dublinu.

Zima je stigla na Balkan. S prvim većim snijegom u BiH je došlo do zastoja u saobraćaju, dogodile su se broje saobraćajne nezgode, kao i brojni padovi i lomovi na ulicama. Slično je i u drugim zemljama regiona. U Hrvatskoj je tako pet osoba umrlo zbog hladnoće ili tokom čišćenja snijega. Jedna osoba je umrla u Pitomaći u Virovitičko-podravskoj županiji tokom čišćenja snijega ispred kuće.

Savjet ministara vanjskih poslova EU-a odlučio je da Srbiji dodijeli datum za početak pregovora do kraja juna ukoliko do tada ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom. Savjet će o tome raspravljati na proljeće 2013. godine.

General Zdravko Tolimir, nekadašnji pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, 13. decembra je pred Haškim sudom (ICTY) osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici i Žepi.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici izabralo Gorana Salihovića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dok je Elvedin Dino Begić  izabran za predsjednika Nogometnog saveza BiH.

Potpisana koalicija udruženja “Prvi mart”. Konačni cilj koalicije “Prvi mart” je “osvajanje dovoljnog broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na Općim izborima 2014. godine na entitetskom i državnom nivou”. Autobus sa studentima iz BiH sletio sa autoceste kod Kutine u Hrvatskoj. Povrijeđeno je 37 osoba, od kojih dvije teže.

Srbija  je 24. decembra najavila uvođenje nastave na bosanskom jeziku. Pripremna nastava na bosanskom jeziku počinje uskoro, a nastava u punom obimu od naredne školske godine.

Srbijanski predsjednik predstavio je platformu za Kosovo predstavnicima opozicije.
Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je “Kosovo sve dalje od Srbije”. Bivši premijer Kosova i oslobođeni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj izjavio je za agenciju Anadolija da je srbijanski prijedlog o autonomiji sjevera Kosova nerealan i da je zakasnio.

Predstavnici stranaka koji participiraju u Skupštini općine Srebrenica postigli su dogovor o vlasti. Dogovoreno je da u Skupštini Srebrenice neće biti opozicije i da će sve stranke podržati načelnika Ćamila Durakovića. Tako su stvoreni uvjeti za normalno funkcioniranje Srebrenice.

Značajan pad investicija na Balkanu. Najteža je situacija u BiH gdje je u prvih devet mjeseci investirano samo 29 miliona eura stranih investicija.

Nekoliko hiljada opozicionih i provladinih demonstranata sukobilo se ispred makedonskog parlamenta u Skoplju. U Sobranju su opozicioni poslanici makedonskom zastavom prekrili govornicu i nisu dozvolili da počne sjednica na kojoj bi bio razmatran budžet za 2013. godinu. Navečer 26. decembra opozicioni predstavnici blokirali su saobraćajnice u Skoplju, provodeći plan o građanskom neposluhu. Proglašen je i “Narodni parlament”, a Makedonska skupština počela sjednicu bez prisustva poslanika iz reda opozicije .

Srbijanska policija privela šest osoba koje se terete da su oštetili budžet Srbije za oko 59 miliona dinara u slučaju “Azotara”.

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić posjetili su 26. decembra Banju Luku. Nikolić je izjavio da “poštuje Bosnu i Hercegovinu i njeno ustavno uređenje”, te da je “BiH članica Ujedinjenih nacija, a Sarajevo njen glavni grad”.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić posjetio je dana kasnije Sarajevo gdje se susreo sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom. Mrkić je uoči posjete za agenciju Anadolija izjavio da Beograd ne razmišlja o nezavisnosti Republike Srpske, te da ona nije moguća. Najavljena je nova politika Srbije prema susjedima.

U Mostaru je održan sastanak čelnika SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a Zlatka Lagumdžije, Fahrudina Radončića, te Dragana Čovića i Bože Ljubića na kojem je odlučeno da će biti izglasano nepovjerenje Vladi FBiH, čime bi se, kako je planirano, riješila kriza vlasti u Federaciji BiH.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi se drage volje sastao sa Bakirom Izetbegovićem i Ivom Josipovićem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.