Platforma je Nikolićeva nova politička avantura, ona šteti normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Hashim Thaçi odbacio je platformu srpskog predsjednika Tomislava Nikolića kao “političku avanturu” koja šteti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i najavio da će izneti ponudu za sjever Kosova gdje su Srbi većina stanovništva.

U intervjuu za Glas Amerike, kosovski premijer je ocjenio da Nikolićeva platforma predstavlja stare ideje koje se nikada neće ostvariti.

– Ja mislim da je platforma predsednika Nikolića njegova nova politička avantura, ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država za mir i stabilnost u regionu, koja i njemu lično nanosi štetu, iako on misli da dobija u Srbiji – kazao je Thaçi.

Thaçi je najavio da će na slijedećem sastanku sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem zakazanom za 17. januar predstaviti “najafirmativniju moguću ponudu” za Srbe na sjeveru Kosova.

– Mi ćemo se sastati i u januaru i raspravljaćemo o mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbjednosnih struktura iz tog dijela Republike Kosova, a ja ću predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe, građane na sjeveru – rekao je Thaçi.

Thaçi je istakao da je dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i poručio da je crvena linija Prištine u razgovorima ugrožavanje suvereniteta Kosova.

Odgovarajući na pitanje da li u skorijoj budućnosti očekuje da se sa Dačićem sretne bez posrednika Evropske unije, Tači je kazao da će takvih sastanaka biti, ali da se mora “još malo čekati”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.