Porodica Jonuzi danima gladna i smrznuta

Apeli za pomoć svakodnevno stižu sa svih strana. Ljudi nemaju šta jesti, nemaju za lijekove, žive bez struje i vode, krova nad glavom, mrznu se bez ogrjeva… Reklo bi se, stalno iste priče, ali svaka ima svoju težinu i ni na jednu čovjek ne može ostati imun. A i kako bi kada čuje dijete od pet godina kojemu je jedina želja da nešto pojede.

– Volio bih tamo sjesti i pojesti nešto toplo, kazao je jučer sin Salje Jonuzi.

Dijete koje ima samo pet godina, a nikada nije dobio novu igračku, nije jeo kada je bio gladan nego kada se imalo šta pojesti, ne zna za slavlje povodom Bajrama, Nove godine….

– Upravo sam došla iz bolnice gdje su mi operisali rak dojke. Trebala bih malo pojačati ishranu, a ja nemam ni za hljeba. Imam četvero djece, od kojih troje ide u školu. Jedino primanje nam je dječiji dodatak kojim plaćamo kiriju. Kažu mi komšije da imam pravo i na javnu kuhinju, ali ja ne znam ni pisati ni čitati, ne znam ni tražiti zahtjev za to. Kako da ispunim zahtjeve i prikupim papire, kada ne znam ni gdje da odem ni šta da tražim. Muž mi je težak srčani bolesnik. Cijeli rat je proveo u Armiji BiH, a i on je nepismen. Prije rata je radio u komunalnom preduzeću, a sada ništa, niti može, niti radi, istakla je Salja.

Salja je kazala kako im je teško godinama unazad, ali da više ne može podnijeti da gladnu djecu uspavljuje i osluškuje koliko puta se probude i traže po kući bilo šta da pojedu, a ničega nema.

– Priznajem i da sam nekada prosila samo komad hljeba, ali sada ne mogu, hladno je, a ja sam bolesna. Ne tražim novac, samo bih voljela obezbijediti djeci obrok dnevno u javnoj kuhinji, malo ogrjeva za zimu. Najsretnija bih bila kada bih imala i krov nad glavom, pa da ne moram dječiji dodatak davati za kiriju nego da djeci kupim voće, povrće ili malo mlijeka. Ovo breme života mi je postalo preteško, ne mogu više ovako… Već dvije noći nemam im ni komad hljeba dati pred spavanje. Dođe mi da ih sve četvero uzmem i bacimo se zajedno u Miljacku, kazala je Salja.

Ova porodica živi kao podstanar u Milinkladskoj 209, a svi koji joj žele pomoći mogu je kontaktirati i na komšijin broj telefona +387 62 577-308.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.