Podnijeta tužba protiv predsjednika Thaçija nakon što je pomilovao osuđenog za ubistvo (VIDEO)

Arbeniti Arifi su ubili oca, a osuđenog za ubistvo kojem je preostalo još dvije godine zatvora predsjednik, Hashim Thaçi, pomilovao je.

Arifi je ubijen dok je radio. Ruzhdi Misini ga je pretukao uz obrazloženje da diže prašinu. Nešto kasnije mu je uzeo alat kojim je radio i posjekao ga, a potom je izvadio pištolj i pucao u njega.

“Predala sam tužbu Ustavnom sudu Kosova protiv predsjednika Hashima Thaçija, Drite Rexhaj (sudija), Hasana Shale (sudija) i Ali Bajgore, jer su prekršili Ustav, jer zakon o amnestiji ne oprašta ubicama, kao u ovom slučaju – ubicama mog oca,” rekla je Arbenita Arifi za Tribuna Channel.

Pomenuti nisu nepoznati u javnosti na Kosovu. Jedan od njih je bio dio afere Pronto – slučaj za koji je već podignuta prva optužnica.

Arbenita kaže da je pokušala da razgovara sa Dritom Rexhaj, ali su je izbacili. Djevojka i njena porodica osjećaju se ugroženo.

“Da, njihove prijetnje nikada nisu prestale. Čak sam bila i u policiju. Iz policije su mi rekli da ukoliko me ne diraju ili me nisu tukli, ili nešto drugo, ne mogu da me brane…” – rekla je ona.

Ehat Miftaraj iz Demokratskog instituta Kosova kaže da u demokratskom društvu koje poštuje minimalne standarde vladavine prava, čak i u slučajevima kada je tuženik Predsjednik Republike, mora da se obezbjedi pravično suđenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.