Muslimansko bratstvo traži od MMf da kredit ne daje prijelaznoj vladi u Egiptu

“Bilo bi nepravedno da ova vlada koristi zajam, kada će sljedeća vlada morati da ga vrati,” dodao je na konferenciji za štampu Shatir, glavni kandidat na prvim predsjedničkim izborima u Egiptu od prošlogodišnjeg ustanka kada je svrgnut diktator Hosni Mubarak.

Muslimansko bratstvo, u februaru je odnijelo pobjedu na parlamentarnim izborima, i u više navrata je izražavalo skepticizam u pogledu zajma MMF-a najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Egipatski dnevnik “Al-Ahram” je krajem februara objavio da je ministar finansija Mumtaz Al-Said rekao da će vlada u martu potpisati memorandum o razumijevanju sa MMF za dobijanje zajma od 3,2 milijarde dolara.

Predsjednički izbori u Egiptu bi trebalo da budu održani 23. i 24. maja, dok se održavanje druge runde očekuje za 16. i 17. jun.

Poslije toga bi trebalo da bude oformljena nova vlada.

MMF je prošle sedmice saopćio da nije postavio nikakav poseban vremenski okvir za okončanje pregovora sa Egiptom o mogućem zajmu.

“Vremenski rok za završetak sporazuma nije određen, ali će zavisiti od toga koliko brzo bude ostvaren napredak svih strana u ovim pitanjima,” rekao je portparol MMF Garry Rice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.