BiH razmatra povlačenje ambasadora iz Srbije?

zeljko komsic

Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića spreman je preuzeti inicijativu da se poduzmu mjere kojima bi se dalo do znanja Srbiji da ovakvo lažiranje historije neće proći bez reakcija.

Sramna odluka

“Radi se o ozbiljnoj stvari i što se našeg kabineta tiče, sigurno neće proći tek tako” kazao nam je izvor blizak Komšićevom kabinetu.

Iako u Predsjedništvu nismo mogli dobiti i zvaničnu potvrdu ovih navoda, rečeno nam je da će diplomatske mjere biti poduzete samo ako Mihailovićeva rehabilitacija bude provedena.

“Mogu vam samo potvrditi da se posljednjih dana u Predsjedništvu uveliko priča o ovome i da se razmatraju potezi koje ćemo povući ako dođe do ovako sramne odluke. Dosta se špekulira o tome je li ovo unutrašnje pitanje Srbije, koje treba ostaviti njima da riješe sami, ali mi mislimo da se itekako tiče i ostalih zemalja regiona, prvenstveno BiH i Hrvatske, jer Mihailović je najviše zločina i počinio upravo na području ove dvije države” rekli su nam u Predsjedništvu BiH.

Povratak četništva

Zagrebački mediji objavili su prije tri dana da se i u Hrvatskoj razmatraju ovakve akcije zbog, kako je rečeno, “poruke Srbiji da se, ako želi sarađivati s Hrvatskom, mora ostaviti rehabilitacije četništva”.

“To nije unutrašnje pitanje Srbije, nego se to tiče cijelog regiona. Onaj ko bude rehabilitirao četništvo, ne može biti partner Hrvatske ni danas ni u budućnosti” prenose hrvatski mediji.

Proces počeo na zahtjev Mihailovićevog unuka

Proces rehabilitacije zločinca Draže Mihailovića, koji je strijeljan 1946. godine zbog kolaboracije s fašistima i masovnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, započeo je 2010. na zahtjev njegovog unuka Vojislava Mihailovića. Ovaj je tražio poništenje presude kojom je njegov djed 1946. pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i vraćanje njegovih građanskih prava. Slučaj je ubrzo izazvao veliku pažnju javnosti u cijeloj Evropi, a nacionalistički političari u Srbiji iskoristili su ga kao samopromociju u predizbornoj kampanji. Proces su osudile sve relevantne političke i javne ličnosti i organizacije u regionu i Evropi.

Izvor:sutra.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.